Арт Ателие: Да откриеш твореца в себе си

Продължителност – 4 часа

Максимален брой участници – 5 човека

Цел: Да се избавим от стреса с помощта на изкуството. Създаване на собствена творба, която след завършване се рамкира и човек я получава във вид готов да разкраси дома си.

Всеки е рисувал като дете и всеки има спомени от тези занимания в училище и  за това  колко  е било приятно или неприятно по този предмет. Било е много отдавна и е забравено.

Ако хората бъдат попитани дали искат да нарисуват нещо, почти всеки би казал, че не иска, защото не може или това не е за него и няма талант и т. н. Самата идея би предизвикала съпротива. Но тъй като играта е дейност, към която хората имат позитивна нагласа, тя рядко отключва съпротиви и защитно поведение.

Рисуването на картина е поднесено под формата на игра и  има забавен, развлекателен и анти-стрес ефект,   предизвикващ положителни емоции. Колкото е по- забавно за участниците толкова по ефективно се постигат скритите цели.

С какво би било полезно на човек такъв род занимание?

Използването на бои в творческия процес помага на човек да се отпусне и да се забавлява. Съсредоточавайки се върху процеса на създаване се активират творческото мислене и въображението, като по този начин човек  използва енергията си по един конструктивен начин.

Творческия акт  помага на хората да  излязат от рамките на рутинните си занимания и стандартното мислене. Провокира се креативността.

Подобрява се  комуникацията в екипа.

Участниците работят в екип по един много нестандартен начин. Те изразят идеята или емоцията си в цвят и линия.

Колективната творческа задача   изгражда друг тип  чувствителност на взаимоотношенията.

Развива се невербалната комуникация и се подобрява цялостната синергия на екипа. Това  помага за  сближаването им и по този начин се  създават позитивни връзки между хората на по- различно  ниво. Преодолява се страха от отхвърляне и страха от критиката.

Импровизацията, забавата и творческия подход  помагат на  човека да преодолее страха от непознатото, страха от грешката  и  самоналожените ограничения.

Преживяването  на творческия процес и акта на създаване, дава на човек  самочувствието и увереността, че може и се справя  добре в  една непозната за него сфера.

Това се отразява на личностната самооценка и самочувствие, което се отразява на по- творческия подход в работата.

И не на последно място,  всеки се сдобива  с една картина, която може да бъде изложена на видно място,  като спомен от нестандартното занимание и приятното  преживяване.

[button text="към изпълнени проекти" link="https://www.somenso.com/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81/%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%88-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8/" style="default" size="normal" target="_self" display="inline" icon="no"]