Често задавани въпроси

Q?

Психологическо консултиране/ Психотерапия

A.

Психологическото консултиране или психотерапия е процес на фокусиране върху личността като разглежда собствените характеристики на личността, както и взаимодействия със заобикалящата среда  през целия жизнен път. Консултирането засяга емоционалните, социалните, трудовите, училищните, физическите и здравословни проблеми, които хората могат да имат на различни етапи в живота си, съсредоточавайки се върху типичните житейски кризи, както и в по-сериозните проблеми, които хората срещат  като индивиди и като част от семейства, организации. Терапевтите  помагат на хората с физически, емоционални и психически проблеми да подобрят чувството си за благополучие, да облекчат чувството на бедствие и да разрешат кризи. Повече..

Q?

За кого е подходящо психологическото консултиране/терапия

A.

За всички личности които търсят облекчаване на симптоми и подкрепа за:

  • справяне с промени и загуба
  • безпокойство:посттравматичен стрес, тревожност, напрежение, депресии, паническо разстройство, панически атаки,
  • хипохондрия: тревожност за здравето, страх от заболявания
  • натрапливи мисли и действия
  • проблеми със съня – трудно заспиване, накъсан и повърхностен сън,
  • проблеми с паметта, концентрацията и вниманието,
  • семейни и брачни консултации
  • проблеми в двойката, трудности в общуването, отношения извън двойката, житейски кризи,  сексуални проблеми, ревност, изневяра

Q?

Индивидуални програми за управление на стреса

A.

Фокусът на индивидуалните програми за управление на стреса е върху улесняването на личното и социално функциониране на личността през периода на трудоспособна възраст. Консултанта обръща особено внимание на емоционалните, социалните, професионалните, образователните, здравните и организационните проблеми. Прилагат се широк спектър от културно-чувствителни практики, които помагат на хората да подобрят тяхното благосъстояние, да облекчат симптомите на стреса дължащи се на  неправилно адаптиране, да разрешат кризи и да повишат тяхната способност да функционират по-добре в живота си. Повече..

Q?

За кого са подходящи индивидуалните програми за управление на стреса ?

A.

За всички хора в трудоспособна възраст, които биха желали да намалят стреса и да възстановят добър баланс – работа-личен живот. Както за всички мениджъри на средни и високи постове, които имат отношение и ръководят хора за да постигнат мотивираща и високоефективна среда. Има едно правило по отношение на стреса. Факт е, че ако мениджъра на което и да е ниво живее и действа под стрес всички негови подчинени ще бъдат изложени на по-висока интензивност на стрес също. По този начин работната среда става стресираща, а производителността рязко намалява. Това е основната причина ръководителите да се научат да регулират стреса. Тогава и само тогава те ще могат да помогнат на другите да работят в здравословни и без стрес условия.

Q?

Life Coaching

A.

Понятието Life Coaching е въведено в Америка преди около 25 години с цел задоволяване на потребността на населението от персонални/бизнес консултанти, които не е задължително да бъдат психотерапевти. Коучинга е разделен на два вида:

-Лайф коучинг: Занимава се с личностното самоусъвършенстване, обсъжда проблеми от ежедневието и е ориентиран към настоящето, почти не се занимава с миналото.

-Кариерен коучинг: Предмет е бизнеса, кариерата и всичко свързано с щастието на работното място.

Фокусиран е основно в бъдещето, като коуча помага за достигането до определени цели и задачи.

Повече...

Q?

За кого е подходящ Лайф коучинга?

A.

Подходящо е за хора, които нямат психологически проблеми или заболявания, но биха желали да подобрят усещането си за благосъстояние и да постигнат определени цели.