Паника атаки: Как да се борим?

Паника атаки: Как да се борим?

към Панически атаки - продължителност и причини

Ефективно средство за самопомощ

Както при редовните, така и при отделни случаи на панически атаки, професионално избраната програма за лечение съчетание на лекарства и терапия са необходими и незаменими. За да се справи с паниката напълно, човек трябва да се възползва максимално от собствените си ресурси. Всеки, който страда от вегетативни разстройства, трябва да предприеме няколко лесни стъпки.

 

Стъпка 1.  Информирайте се от авторитетни източници какво представляват атаките на паника: симптоми и начини за справяне. В допълнение към получаването на нови знания и умения, хората придобиват увереност, че усещанията и симптомите на паника при повечето хора са едни и същи, те не са показанията на умствена аномалия и могат да бъдат напълно елиминирани.

Стъпка 2. Изцяло се въздържайте от пушене и пиене на алкохол. Елиминирайте или намалете до минимум употребата на напитки и продукти, съдържащи кофеин. С повишено внимание приемайте фармакологични лекарства, които имат стимулиращ ефект върху централната нервна система.

Стъпка 3. Проучете специално разработените дихателни техники и техниките за релаксация, насочени към облекчаване на симптомите.

Стъпка 4. Спазвайте режима на работа и почивка. Избягвайте психическо и физическо претоварване. Осигурете си достатъчно сън.

Стъпка 5. Елиминирайте нападението на паник атака без да вземате лекарства. Необходимо е ясно да се знае: при такива критични ситуации смъртоносният резултат е невъзможен. Човек изпитва страха от смъртта, създаден от подсъзнанието, но няма реални предпоставки за преждевременна смърт. Основният акцент в атаката е да се прекъсне веригата между илюзията на подсъзнанието и реалната действителност, да не се разсее тревогата, но и да се вземат мерки да се успокои.

И така просто:

  • Изплакнете лицето, шията, ръцете със студена вода.
  • Изпийте чаша студена вода с предварително разтворени в нея, две супени лъжици захар.
  • Заемете удобна позиция на седене.
  • Направете десет резки издишвания и дълбоко вдишване в наличен контейнер (пластмасова торба, пластмасова бутилка, сгъната в шепа длан).
  • Опитайте се да се усмихвате или просто да имитирате усмивка.
  • Без да говорите или на глас  кажете предварително подготвени послания (положителни изявления) или молитва.
  • Опитайте се да преместите вниманието от вътрешните усещания към външните обекти: да мислите за тях, да ги анализирате, да ги сравнявате.
Запазете си час

СЕДМИЧНА КОМУНИКАЦИЯ – абонирайте се и вземете ПОДАРЪК!

Invalid email address

няма коментари

Коментирайте