Пътят към мечтаната рожба.

Съществуват редица семейства по цял свят, които имат трудности със зачеването на свое дете. Причините за безплодието могат да бъдат различни, както при мъжа, така и при жената. Около 45% от причините се дължат на стерилитет при жената – дефектна овулация, запушване на фалопиевите тръби и други. При 30 % от случаите безплодието се дължи на стерилитет при мъжете и около 25% от случаите няма явно обяснение за безплодието.

Желанието на човек да изпълнява основната си биологична функция, да се възпроизвежда е водещ биологичен и социален феномен. Фактът че семейството не може да има собствени деца оказва неблагоприятно влияние върху семейните отношения вътре в двойката, както и между двойката и близки и роднини и приятели. Стига се до  криза в брака . Семейната двойка изпаднала в паника се обръща към медицински манипулации, търсейки чудото не пести средства и усилия. Втурва се сляпо в процедури, започва да мисли инвитро заплождане. Но в същото време страховете и тревожността нарастват. Насладата от половия контакт отстъпва на планирано действие, чиято единствена цел е зачеване. Хармонията в брака отстъпва на обвинения и самообвинения за случилото им се. Следва социална изолация, пренебрегване на контакти с приятели и роднини.


ЦЕЛ:Целта на програмата е да се разкаже за правата на двойките, да се обсъдят  възможните медицински манипулации , да се работи в психологически аспект за заздравяване на емоционалната връзка между семейните партньори и справянето със стреса.


Задачи на програмата:

 1. Моите права. На какви изисквания е необходимо да отговаряме аз и партньорът ми, за да кандидатстваме за ин витро процедура, финансирана от центъра за асистирана репродукция? Резултати от какви изследвания трябва да представим? Има ли възрастови ограничения? На колко подобни процедури имаме право? Съществуват ли финансови облекчения за жени с онкологични заболявания, решили да замразят яйцеклетки? В кои случаи се препоръчва използването на донорски яйцеклетки/ сперматозоиди?
 2. Изграждане и поддържане на доверие в медицинското лечение. Запознаване с основните стъпки при диагностиране и лечение на безплодие. Каква е последователността и продължителността на процедурите? Кои манипулации са болезнени и изискват упойка? Какви са страничните ефекти при хормонална стимулация и съществува ли риск за здравето?
 3. Диагноза безплодие. Въпреки тази диагноза, много двойки успяват да станат родители с помощта на репродуктивни специалисти. Обсъждане на причините за безплодието, броят предходни опити и резултатите от тях.
 4. Заздравяване на емоционалната връзка с партньора. Лечението на безплодието и ин витро процедурите често водят до отчуждаване в двойката. Заздравяването на отношенията с партньора е ключово както за по-лесното преживяване на неуспехите, съпътстващи лечението, така и за създаването на хармонична среда за отглеждане на очакваното дете.
 5. Дискутиране на отношенията с приятелския и семейния кръг при диагноза безплодие. Подобна диагноза често предизвиква гняв и негодувание, нежелание за споделяне и отдръпване от близките. На кого и колко да кажем в такъв момент?
 6. Приемане на резултата от лечението. Както отрицателният, така и положителният резултат от процедурата повишават тревожността. И в двата случая жените не са наясно с това, което ги очаква. Цели се изясняване на страховете и минимизиране на психическото напрежение.
 7. Дискутиране на алтернативни пътища за родителство и споделяне на позитивен опит. Кога е време да помислим за донорски репродуктивни клетки или осиновяване? Какви са страховете, които изпитваме преди вземането на подобно решение? Споделяне на позитивен опит от хора, станали родители по този начин.
 8. Поддържане на здрава и хармонична семейна среда при бременност и след раждане. Хармоничната семейна среда изисква стабилни отношения в двойката, разпределяне на отговорностите, общи възгледи за бъдещето и възпитанието на детето. Целта е да се намали риска от омаловажаване функциите на бащата, както и от фокусирането на майката изцяло върху детето.
 9. Практикум по намаляване на стреса и отрицателните чувства и емоции, свързани с извървяването на пътя до желаното бебе. Изучаване и прилагане на техники за релакс и подходи за справяне със страха, гнева, тревожността и вината.
 10. Обобщение, дискусия, допълнителни въпроси.

ПРИНЦИПИ НА ПРОГРАМАТА:

 • конфиденциалност в групата
 • емоционална подкрепа
 • групова работа – като средство за придобиване на умения чрез груповия опит.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРОГРАМАТА: 9 сесии.
ФОРМА НА ГРУПАТА: ЗАТВОРЕНА, МАЛКА ГРУПА / 6-10 УЧАСТНИКА/

[spacer]