Мозъчни стимулации

Нашият мозък и функционирането му по отношение на нашата логика, емоции и възприятия. Към Biofeedback скрининг,  Neurofeedback мозъчна стимулация,  EMDR терапия,  Терапия с виртуална реалностАудио стимулации

Лява/ дясна връзка

Дясното и лявото полукълбо на мозъка са напълно независими, съединени само от мрежа от невронни връзки, известни като корпус калозума. Тъй като различните функции се случват или в едното полукълбо или другото, ние се нуждаем от добри връзки между двете, за да се представяме добре във всички области.

 

Мозъчните вълни

Мозъчните вълни представляват модели на електрическа активност, чрез които мозъкът върши своята работа. Те се произвеждат от големи групи нервни клетки, разположени в различни части на мозъчната кора и организирани в разнообразни мрежи, които имат различни функции. Мозъчните вълни се различават по своята честота (трептения по време на изпращането на електрически импулси) и амплитуда (мощност на електрическото напрежение, което се образува при изпращането на нервните импулси).

ЕЕG проба на мозъчните вълни

БЕТА ВЪЛНИ  13-38 Hz 

АЛФА ВЪЛНИ  8-13 Hz 

ТЕТА ВЪЛНИ  4-7 Hz

ДЕЛТА ВЪЛНИ  >4 Hz 

Състояние на съзнанието

Напълно буден и нащрек. Основно асоцииран с лявото полукълбо. Мозъкът ви основно оперира в бета вълнова честота, когато сте буден и мислите активно и решавате проблеми. Това е състоянието на мозъка, когато е “обърнат” навън към заобикалящата ни среда и реалност.

Релаксиран и мечтаещ. Основно свързан с дясното полукълбо – подсъзнателно мислене- основното състояние на релаксация. Вашето тяло и съзнание са релаксирани. Вашето съзнание е достигнало състояние на креативност. Вие сте будни, но не сте насочени и не обработвате активно информация от външният свят. АЛФА вълните са нещо като мост между външният свят и подсъзнанието ни.

Сън, дълбока релаксация – транс. Основно асоциирани с дясното полукълбо, пряко свързани с вътрешната обработка на информация от страна на мозъка и съответно с неговите дълготрайни паметови функции. ТЕТА вълните са отговорни за целостта на организмът ни. Свързани са с подсъзнанието често асоциирани с интуицията и креативността на човека.

Дълбок сън, Основно свързан със състояние на „не мислене“ – безсъзнателност, достъп до метафизичното състояние на нашето съществуване – основа на „регенерация“ и „подмладяване“. Вие имате магнетична памет и възможност за скоростно учене.. Запомняте и разбирате сънищата си живо. Можете да видите всичко отвъд границите на времето и пространството. Силата на бързото лечение и регенерация нахлува във вашето тяло.

Отделени биохимични вещества

Нервната ни система отделя различни вещества свързани с възбудимостта, включително и допамин (свързан с контрола над тялото, удоволствието и интелекта)

Увеличава се производството на серотонин, който е свързан с доброто настроение, съня и храносмилането ни, както и ендорфини свързани с удоволствието и потискането на болката.

Отделя се ацетилхолин (пряко свързан с интелекта и др.), ендорфини (свързани с удоволствието и потискането на болката.), хормон на растежа (свързан с възстановителните процеси и имунната ни система).

Отделят се мелатонин и хормон на растежа, които са отговорни за качествената почивка и възстановяване на организма.