Loading Events

Управление на гнева

Целта на управлението на гнева е да намали както емоциите така и физиологичната възбуда, която гневът предизвиква. Не можете да се отървете или да избегнете нещата или хората, които ви вбесяват, нито да ги промените, но можете да се научите да контролирате реакциите си.

Тест имам ли проблеми с гнева:

Ако имате един положителен отговор на следните твърдения, то групата е за Вас.

 • Чувствате се, че не можете да контролирате гнева си
 • Съжалявате за казаното, когато се чувствате ядосани
 • Забелязвате, че сте ядосани по-често, отколкото не
 • Ядосвате се на малки детайли
 • Упражнявате устно или физическо насилие спрямо другите
 • Изпитвате промени в настроението
 • Чувствате се напрегнат, когато сте ядосан
 • Приятели или семейство са изразили загриженост относно Вашия гняв

Груповата работа е с продължителност общо 3 часа на месец за 12 месеца

Какво включва групата:

Сесия 1 Игрите на гнева

Сесия 2 Събития и реплики

Сесия 3 Планове за контрол на гнева.

Сесия 4 Цикълът на агресията

Сесия 5 Когнитивно преструктуриране

Сесия 6 Практическа сесия #1

Сесии 7 и 8 Обучение за увереност и модел за разрешаване на конфликти

Сесии 9 и 10 Гневът и семейството

Сесия 11 Практическа сесия #2

Сесия 12 Закриване

Груповата работа :

Груповите срещи са полезен начин за хората, които споделят общ проблем, да получат подкрепа и съвет един от друг.

 • При груповите обучения до десет души се срещат заедно с терапевт.
 • При груповите дискусии се използват различни методи.
 • Всички методи са свързани с това как стоят нещата тук и сега.
 • Групата разглежда как миналото е свързано с настоящето с ръководството на терапевта.
 • Целта не е да се предотврати болка и неприятности в бъдеще, а да се изгради съпротива, така че човек да стане по-способен да се справя с проблемите и фрустрациите в живота. 

Методи на работа

Поведенчески подход към управлението на гнева:

Поведенческият подход към човека на пръв поглед изглежда измамно прост: поведението на хората показва тяхното психологическо здраве и чрез промяната на поведението им здравето на хората също може да се измени. Вторият стълб на поведенческата терапия е теорията за ученето, която обяснява как се заучават, а понякога как не се заучават различните начини на поведение. В поведенческия подход към човека се подразбира, че психологическото здраве и болест могат както да се заучат, така и да не се заучат. “Теорията за ученето” разглежда два модела, чрез които придобиваме поведение: класическо иоперантно (инструментално) обуславяне.

Психодраматичен подход към управлението на гнева:

В устоите на психодраматичната гледна точка стои идеята за ролите и играенето на роли. Ролите представляват предсказуемите модели на наблюдаваното поведение, които се появяват в определени социални ситуации. Сложността и многообразието на социалните роли, които играем, са илюстрация на сложността на света, в който живеем. Всички роли от типа на: пациент, майка, сестра, чичо, любовник, лекар, свещеник, учител, водач, жертва, са ни добре известни. В реалния живот ние изпълняваме тези роли като истински в зависимост от изискванията на семейството си и обществото и с тях не можем да си играем, защото това ще доведе до сериозни последствия както за нас така и за другите. Но в рамките на психодраматичната сцена сме свободни да експеримантираме различни поведения и да търсим нестандартни решения.

Арттерапевтичен подход към управлението на гнева:

Доказано е, че изкуството е най-добрата терапия. В своите дневници Леонардо да Винчи е описал  механизъм за това как умът и душата могат да бъдат лекувани чрез изкуството. Съвременните психолози доказват, че Леонардо да Винчи е бил абсолютно прав. Обикновено споменаването на Леонардо да Винчи и изкуството предизвиква у нас определени и много изискващи представи за ниво на майсторство, за това ще говорим за творчеството и творческия процес. Рисуването на определени линии, форми, цветове и сюжети влияе върху нашето емоционално и физическо състояние. Това е метод за сваляне на стреса от разума, нервите и психиката наистина работи практически във всички случаи. Използвайки този метод като художник съм създала  конкретни картини, които съдържат определени елементи, които да разрешат  определени състояния като – стрес, яд, тъга, умора . Забавлявайки се рисуваме картина, която разрешава конкретен проблем. Освен удоволствието от творческия процес като краен резултат вие  имате и картина.

Водещ на групата

поведенчески психолог

“Управлението на гнева НЕ е да се опитвате да потиснете гнева и да се преструвате, че той не съществува.  Става въпрос за разбиране на гнева, забелязването му на хоризонта и опитването да го насочите в друга посока, преди той да нахлуе в живота ви в този момент и да навреди на вас или някой важен за вас!”

Професионално отношения

Присъединете се към нашите групови занимания и започнете да изграждате най-желаната цел в човешкия живот – достигането до собственото щастие. Ние се уверяваме, че всяко сбирка се провежда гъвкаво, в зависимост от потребностите на всеки един от членовете на групата. Спазването на конфиденциалност на информацията е необходимо условие и се отнася към всички без изключение – участници и/или терапевти.  

Работно време

Понеделник - Петък: 9:00-18:30 Hrs
(Обадете ни се след 16:00 часа )
Събота- неделя - след предварителна уговорка

Ние се намираме тук:

София - център
бул. Христо Ботев 10 ет. 3
0896 704 665
Email: info@somenso.com