Loading Events

Сертификационен клас

Науката за добрия сън

Събитие, свързано със значението на съня и как да постигнем по-добър сън

Practical Stress Academy е образователно изживяване, което Ви предлага ценна практика по теми, свързани с психичното здраве. Професионално обучени експерти ще Ви предоставят информация, посветена на здравословното функциониране на мозъка, цялостното усещане за благополучие и управление на хората.

 

Ще намерите курсове по различни проблеми на психичното здраве от устойчивост на стрес до подобряване на съня, паметта, концентрацията и качеството на живот, както и иновативни теми, свързани с професионалното израстване и ориентираната към хората корпоративна култура.

ПРОГРАМА

 1. Какво представлява съня?

Ще представим основните акценти на науката за съня .

2. Как недостатъчния сън влияе върху нашето мислене, емоции и поведение.

Ще говорим за това как се променя фокусът на мисленето, емоциите и поведението ни под влиянието на различните нарушения на съня. 

3. Основни нарушения на съня

Ще обсъдим какво представлява инсомнията, сънната апнея и нарколепсията.

4. Качество на съня

Ще дискутираме как разбираме, че нашия сън е качествен.

5. Циркаден ритъм

Ще обсъдим значението на 24-часовия цикъл за здравето на човека

6. Основни трикове за по-добър сън

7. Проверка на знанията

8.  Закриване

Practical Stress Academy организира сертификационен клас “Науката за добрия сън”. 

Срещате ли затруднения с достатъчно качествен сън? Забелязвате ли, че се въртите през нощта или се събуждате, чувствайки се изтощени? Ако е така, не сте сами. Милиони хора страдат от нарушения на съня като сънна апнея, безсъние и нарколепсия. Тези разстройства могат да окажат значително въздействие върху вашето физическо и психическо здраве, оставяйки ви да се чувствате изтощени и непродуктивни. За щастие има начини да управлявате и дори да преодолеете тези нарушения на съня. В това изчерпателно обучение ще обсъдим причините, симптомите и възможното въздействие върху сънна апнея, безсъние и нарколепсия. С правилните знания и инструменти можете да отключите тайните на качествения сън и да се събуждате освежени и енергизирани всяка сутрин.

Сънят не е просто почивка и презареждане на телата ни; това е сложен процес, който позволява на мозъка ни да се възстанови и подмлади. По време на сън телата ни се подлагат на основни функции като възстановяване на тъканите, регулиране на хормоните и консолидиране на паметта. Без достатъчно качествен сън тези процеси могат да бъдат нарушени, което води до широк спектър от физически, психически и емоционални здравословни проблеми.

Едно от най-честите нарушения на съня, което засяга милиони хора по света, е сънната апнея. Това състояние се характеризира с паузи в дишането по време на сън, което води до неспокойни нощи и прекомерна сънливост през деня. Сънната апнея не само възпрепятства качеството на съня, но също така увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми и други сериозни здравословни усложнения.

Безсънието, друго разпространено разстройство на съня, се характеризира с трудности при заспиване, поддържане на съня или изпитване на невъзстановителен сън. Хроничното безсъние може да има значително въздействие върху ежедневното функциониране на човек, което води до умора, раздразнителност и намалени когнитивни способности.

От друга страна, нарколепсията е неврологично заболяване, което причинява прекомерна сънливост през деня и неконтролируеми епизоди на заспиване. Това състояние може да наруши ежедневните дейности на човек, като повлияе на неговата продуктивност и цялостното качество на живот.

Разбирането на значението на качествения сън и въздействието на нарушенията на съня е от решаващо значение за поддържането на здравословен и балансиран начин на живот. 

Цели на обучението:

➢ да спомогне за по-доброто разбиране на съня и въздействието му върху физиологичните процеси

➢ да даде инструменти за идентифициране, намаляване и управление на нарушенията на съня и постигането на по-добър сън.

Екип от лектори:

Силвия Куманова

Поведенчески психолог и бизнес консултант 

 

Радост Минина

Психодрама водещ

Габриела Герасимова

Психолог и НЛП Коуч

Зорница Зарева

Професионален коуч и организационен психолог