• Home
 • Социална тревожност

Социална тревожност

Какво представлява социална тревожност?

Социалното безпокойство е страхът от взаимодействие с други хора, което води до  понижено самочувствие и изолация. Това е страхът, че другите хора биха могли да ни преценят и оценят отрицателно, което поражда чувство за неадекватност, малоценност, неудобство, унижение и депресия.

Ако човек обикновено (ирационално) се безпокои от социални взаимодействия, но се чувства по-добре, когато е сам, то тогава синдромът на “социална тревожност” може да бъде проблемът.

Третият най-голям проблем в грижата за психичното здраве според учените в САЩ

Социалното тревожно разстройство (по-рано наричано “социална фобия”) е много по-често срещан проблем, отколкото прогнозите от миналото предричаха. Милиони хора по целия свят страдат всеки ден от това унищожително и травмиращо състояние.

В Съединените щати епидемиологичните проучвания сочат, че социалното тревожно разстройство е третото най-голямо психическо разстройство в страната след състоянията на депресия и алкохолизъм. Смята се, че около 7% от населението в настоящия момент страда от някаква форма на социална тревога. Степента на разпространение през целия живот човека, за развитие на социално тревожно разстройство е 13-14%.

Специфични и обобщени социални безпокойства

Специфична социална тревога би била например страхът от говорене пред групи (единствено!), докато хората с генерализирана социална тревожност са тревожни, нервни и се чувстват неудобно в почти всички социални ситуации.

Специфичната социална тревога е много рядко срещнато явление, много по-разпространено е хората със социална тревожност да имат генерализиран тип разстройство. Когато в повечето житейски ситуации се включват предшестващи безпокойства, тревоги, нерешителност, депресия, неудобство, чувство на малоценност и самоувереност е налице генерализирана форма на социално безпокойство.

Симптоми на социално тревожно разстройство

Хората със социално тревожно разстройство (социална тревожност) обикновено изпитват значителни емоционални страдания в следните ситуации (изброени са само част от тях):

 • Да те представят на нови хора;
 • Да си раздразнен или критикуван;
 • Да си в център на вниманието;
 • Да те наблюдават докато правиш нещо;
 • Да се срещаш с по-вишестоящи (“важни хора”);
 • Да избягваш социални срещи, особено с непознати;
 • На среща когато всеки казва нещо  и се очаква и ти да се включиш;
 • Изпитваш трудност в междуличностните взаимоотношения, независимо дали са приятелски или романтични;

Физиологичните прояви (някои от тях)

 •  Интензивен страх,
 • Сърцебиене,
 • Зачервяване или изчервяване,
 • Прекомерно изпотяване, сухо гърло и уста,
 • Треперене (страх от вземане на чаша вода или използване на прибори за храна),
 • Трудно преглъщане и мускулни потрепвания, особено около лицето и шията.
 •  

Най-честата характеристика на социалната тревожност е  постоянната интензивна тревога.

Хората със социално тревожно разстройство знаят, че безпокойството им е ирационално и не се основава на разумен (т.е. когнитивен) смисъл. Независимо от това “да знаеш” нещо не е същото като “да вярваш” и “да чувстваш” нещо. Често страдащите хора се стремят сами да се справят с проблема, но мислите и чувствата на безпокойство продължават и не показват никакви признаци за изчезване въпреки факта, че социално-тревожните хора “са изправени пред страховете си” всеки ден от живота си.

Откриваш някои от симптомите?

Не приемай състоянието за постоянно! Срамежливостта не е добродетел. Нашият екип може да помогне!

Ментално здраве

Менталното здраве включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То влияе върху това как мислим, чувстваме се и действаме. Освен това помага да определим как се справяме със стреса, как се отнасяме към другите и по какъв начин правим избор.Много фактори допринасят за проблеми

Стрес

Потенциалните причинители на хроничен стрес са многобройни и строго индивидуални. Дали възприемате определено събитие като специфично зависи от много фактори като лични характеристики, принципната Ви визия за живота, уменията Ви за решаване на проблеми и системата от подкрепа, с която разполагате.

Бърнаут

Състоянието бърнаут е последният акт на цикъла на стрес, и е сериозно заболяване, което се развива постепенно от хроничен стрес. Емоционалните и енергийните Ви ресурси постепенно с течение на времето се изчерпват и в същото време няма нищо, което да противодейства на загубата им.

Boreout

Boreout - нова дума за не толкова нов феномен, който засяга както мъжете, така и жените в техния трудов живот. Става дума за недостатъчно използване на професионалните умения, скуката и безразличието - трите елемента, които се превръщат в " синдром на професионалната скука "