Социална тревожност

Какво представлява социалната тревожност?

Социалното безпокойство е страхът от взаимодействие с други хора, което води до  понижено самочувствие и изолация. Това е страхът, че другите хора биха могли да ни преценят и оценят отрицателно, което поражда чувство за неадекватност, малоценност, неудобство, унижение и депресия.

Ако човек обикновено (ирационално) се безпокои от социални взаимодействия, но се чувства по-добре, когато е сам, то тогава синдромът на "социалната тревога" може да бъде проблемът.

Третият най-голям проблем в грижата за психичното здраве според учените в САЩ

Социалното тревожно разстройство (по-рано наричано "социална фобия") е много по-често срещан проблем, отколкото прогнозите от миналото предричаха. Милиони хора по целия свят страдат всеки ден от това унищожително и травмиращо състояние.

В Съединените щати епидемиологичните проучвания сочат, че социалното тревожно разстройство е третото най-голямо психическо разстройство в страната след състоянията на депресия и алкохолизъм. Смята се, че около 7% от населението в настоящия момент страда от някаква форма на социална тревога. Степента на разпространение през целия живот човека, за развитие на социално тревожно разстройство е 13-14%.

Специфични и обобщени социални безпокойства

Специфична социална тревога би била например страхът от говорене пред групи (единствено!), докато хората с генерализирана социална тревожност са тревожни, нервни и се чувстват неудобно в почти всички социални ситуации.

Специфичната социална тревога е много рядко срещнато явление, много по-разпространено е хората със социална тревожност да имат генерализиран тип разстройство. Когато в повечето житейски ситуации се включват предшестващи безпокойства, тревоги, нерешителност, депресия, неудобство, чувство на малоценност и самоувереност е налице генерализирана форма на социално безпокойство.

Симптоми на социално тревожно разстройство

Хората със социално тревожно разстройство обикновено изпитват значителни емоционални страдания в следните ситуации (изброени са само част от тях):

 • Да те представят на нови хора;
 • Да си раздразнен или критикуван;
 • Да си в център на вниманието;
 • Да те наблюдават докато правиш нещо;
 • Да се срещаш с по-вишестоящи ("важни хора");
 • Да избягваш социални срещи, особено с непознати;
 • На среща когато всеки казва нещо  и се очаква и ти да се включиш;
 • Изпитваш трудност в междуличностните взаимоотношения, независимо дали са приятелски или романтични;

Физиологичните прояви (някои от тях)

 •  Интензивен страх,
 • Сърцебиене,
 • Зачервяване или изчервяване,
 • Прекомерно изпотяване, сухо гърло и уста,
 • Треперене (страх от вземане на чаша вода или използване на прибори за храна),
 • Трудно преглъщане и мускулни потрепвания, особено около лицето и шията.

Най-честата характеристика на социалната тревожност е  постоянната интензивна тревога.

Хората със социално тревожно разстройство знаят, че безпокойството им е ирационално и не се основава на разумен (т.е. когнитивен) смисъл. Независимо от това "да знаеш" нещо не е същото като "да вярваш" и "да чувстваш" нещо. Често страдащите хора се стремят сами да се справят с проблема, но мислите и чувствата на безпокойство продължават и не показват никакви признаци за изчезване въпреки факта, че социално-тревожните хора "са изправени пред страховете си" всеки ден от живота си.

 

Стани част от нашата общност сега!

Регистрирай се за месечния ни бюлетин и бъди винаги в течение за интересните неща в психологията за повишаване на качеството на живот!

Ние не сме спамари! Моля прочетете нашата политика за повече информация!