Brain master

знание за мозъка

научете как работи мозъка

и защо помагат неинвазивните мозъчни терапии

Опознайте човешкия мозък

Нашият мозък и функционирането му по отношение на нашата логика, емоции и възприятия. 

Към Biofeedback скрининг,  Neurofeedback мозъчна стимулация,  EMDR терапия,  Терапия с виртуална реалностАудио стимулации

Лява/ дясна връзка

Дясното и лявото полукълбо на мозъка са напълно независими, съединени само от мрежа от невронни връзки, известни като корпус калозума. Тъй като различните функции се случват или в едното полукълбо или другото, ние се нуждаем от добри връзки между двете, за да се представяме добре във всички области.

мозък - ляво/дясно полукълбо

Вълните на нашия мозък

Мозъчните вълни представляват модели на електрическа активност, чрез които мозъкът върши своята работа. Те се произвеждат от големи групи нервни клетки, разположени в различни части на мозъчната кора и организирани в разнообразни мрежи, които имат различни функции. Мозъчните вълни се различават по своята честота (трептения по време на изпращането на електрически импулси) и амплитуда (мощност на електрическото напрежение, което се образува при изпращането на нервните импулси).

ЕЕG проба на мозъчните вълни

Състояние на съзнанието

Отделени биохимични вещества

БЕТА ВЪЛНИ  13-38 Hz 

Напълно буден и нащрек. Основно асоцииран с лявото полукълбо. Мозъкът ви основно оперира в бета вълнова честота, когато сте буден и мислите активно и решавате проблеми. Това е състоянието на мозъка, когато е “обърнат” навън към заобикалящата ни среда и реалност.

Нервната ни система отделя различни вещества свързани с възбудимостта, включително и допамин (свързан с контрола над тялото, удоволствието и интелекта)

АЛФА ВЪЛНИ  8-13 Hz 

Релаксиран и мечтаещ. Основно свързан с дясното полукълбо – подсъзнателно мислене- основното състояние на релаксация. Вашето тяло и съзнание са релаксирани. Вашето съзнание е достигнало състояние на креативност. Вие сте будни, но не сте насочени и не обработвате активно информация от външният свят. АЛФА вълните са нещо като мост между външният свят и подсъзнанието ни.

Увеличава се производството на серотонин, който е свързан с доброто настроение, съня и храносмилането ни, както и ендорфини свързани с удоволствието и потискането на болката.

ТЕТА ВЪЛНИ  4-7 Hz

Сън, дълбока релаксация – транс. Основно асоциирани с дясното полукълбо, пряко свързани с вътрешната обработка на информация от страна на мозъка и съответно с неговите дълготрайни паметови функции. ТЕТА вълните са отговорни за целостта на организмът ни. Свързани са с подсъзнанието често асоциирани с интуицията и креативността на човека.

Отделя се ацетилхолин (пряко свързан с интелекта и др.), ендорфини (свързани с удоволствието и потискането на болката.), хормон на растежа (свързан с възстановителните процеси и имунната ни система).

ДЕЛТА ВЪЛНИ  >4 Hz 

Дълбок сън, Основно свързан със състояние на „не мислене“ – безсъзнателност, достъп до метафизичното състояние на нашето съществуване – основа на „регенерация“ и „подмладяване“. Вие имате магнетична памет и възможност за скоростно учене.. Запомняте и разбирате сънищата си живо. Можете да видите всичко отвъд границите на времето и пространството. Силата на бързото лечение и регенерация нахлува във вашето тяло..

Отделят се мелатонин и хормон на растежа, които са отговорни за качествената почивка и възстановяване на организма.