неинвазивни мозъчни стимулации

EMDR метод

при терапия на травми

Открийте ползите на EMDR метод за психичното здраве и благополучие. Развийте лидерски умения и просперирайте в корпоративна среда.

Методът  „Eye Movement Desensitization and Reprocessing”  (EMDR), в превод на български „Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движение на Очите” е мощна терапия за хора с емоционални проблеми, в основата на които стоят травматични преживявания. на картината в ляво виждате състоянието на мозъка преди терапия, в дясно след терапия.

Всичко започва през 1987 г., когато американската психоложка Франсин Шапиро, разхождайки се в парка, размишлява върху болезнено събитие в живота си. В същото време, тя забелязва, че когато движи очите си по определен начин неприятните чувства сякаш намаляват. Очните движения наподобявали очните движения в REM фазата на съня – фазата, в която имаме съновидения. През 1989 г. започнали редица експерименти и контролирани изследвания с доброволци, които “преработвали” неприятни събития по този начин.

През 2004 г. EMDR е призната за най-ефективната терапия за такива проблеми от американската психиатрична организация.

Как протича терапевтичната сесия

Ние в Somenso използвоме виртуален метод EMDR терапия с предварително зададени патерни за преработка на определени състояния.

По време на EMDR сесията, клиентът работи около 10-15 минути с психолог, като бива помолен да опише травматичното събитие, което желае да преработи и да го превърне в картина. Оценява сам степента на травмата. Следва самата сесия която трае около 15 минути. Клиентът седи удобно и следи фокусирано с очи движещ се обект на екрана. По време на сесията клиентът носи слушалки, за допълнителна аудио стимулация на мозъка. След всеки блок от около 24 групи движения пациентът бива запитван какво е състоянието му по отношение на мисли, усещания и образи.

EMDR терапията е подходяща за хора с:

емоционално травматични преживявания, като:

пренебрегване и отблъскване в детските години,

сексуални малтретирания,

инциденти,

автомобилни катастрофи

насилие

скръб при загуба на близък човек

фобии

ветерани от войната или жертва на терористични атаки

EMDR дава добри резултати при хора страдащи от тревожност и ниска себеоценка.

За кого е не подходяща EMDR терапията:

Ако имате отделена ретина / глаукома / …

Ако страдате от епилепсия

Ако сте диагностициран и страдате от биполярното афективно разстройство, шизофрения и др. психиатрични състояния

Ако сте били в безсъзнание по време на травмата

Ако травмата е настъпила преди по-малко от 3 месеца

Основи на травмата

Редица форми на третиране на травмата се основават на концепцията, че паметта е била запечатана или изолирана, защото съдържанието на паметта не може да се преработи. Този аспект е известен като разединена част на мозъка. Изолираната част сама се стреми към внимание и разрешаване на ситуацията, което води до:

Накъсан сън, кошмари, натрапчиви спомени

Преувеличени емоционални и физически реакции към ситуации, които напомнят на лицето за травмата

Избягване на ситуации

Емоционално обездвижване

Хипер-бдителност (преувеличена реакция на изненада) / тревожност

Емоционални изблици (гняв / скръб / …)

Билатерална стимулация  помага на човек да се изправи пред общата памет. Емоционалното съдържание на паметта се свежда до управляеми нива на парче по парче. По време на процеса се усеща известно ниво на релаксация, което значително допринася за процеса на преработка.

В действителност пациентът се възстановява, за да изпита например спокойствие, когато припомня аспекти на паметта.

Травмата обикновено не се лекува до изтичане на 3 месеца от настъпването на събитието. Това позволява естествена обработка (ако е възможно).  След като са изминали повече от 3 месеца, терапията EMDR може да бъде ефективна, подпомагаща на естествената обработка на събитията или самоизцелението.