Ясен знак, че пред вас стои истински лидер

Ясен знак, че пред вас стои истински лидер

Пътят за създавана на супер екип започва от тук…

От години мениджъри и ръководители на HR отдели се опитват да отговорят на въпроса „Как мога да създам мотивираща и успешна работна среда?“

Отговорът е доказан от опита. Изследвания твърдят,  че лидерите в т.нар. „най-добри компании“ се опират на една изконно човешка ценност, която обаче не всички т.нар. лидери притежават.

Ключът е в доверието!

Успешното управление е прозрачно, както в своите бизнес практики, така и в стила на общуване със служителите. А тази прозрачност поражда доверие.

Науката за доверието

Според доклад, публикуван в Harvard Business Review, служителите в организации с високо ниво на доверие са по-продуктивни, сътрудничат по-добре и остават по-дълго на настоящите си работни места в сравнение техни колеги, заети в организации с ниско доверие.

Неоспоримо е проучването на Пол Зак, пионер в областта на невроикономиката и автор на „Факторът на доверието: науката за създаване на високопроизводителни компании“. Неговият екип измерва мозъчната активност на хората, докато те работят, и открива, че доверието е тайната съставка, която прави работата вълнуваща, продуктивна и иновативна. За да разбере по-добре защо двама души се доверяват взаимно на неврологично ниво, Зак установява, че хормонът окситоцин в мозъка подпомага на доверието и връзката с другите. Установено е, че просоциалното поведение на лидерите като проявата им на съпричастност и състрадание освобождава неврохимични вещества в мозъка, като окситоцин.

На ниво поведение има доказани практики, които корелират положително и довеждат до високо ниво на доверие.

  • Лидерите са отворени за комуникация
  • Споделят своята визия за бъдещето със служителите
  • Те усещат пулса на организацията, като постоянно слушат и реагират на това, което чуват, за да могат да обслужват нуждите на своите хора
  • Те предлагат на служителите широки възможности за обучение и развитие.

За да благоприятстват доверието в една организация, лидерите трябва да притежават силен характер и да не правят компромиси с ценностната си система. Също така трябва да са ангажирани с целите си, като вдъхновяват останалите да ги следват. Когато лидерите имат силна склонност да поставят нуждите на другите пред своите собствени, те показват искрена загриженост и състрадание към хората си, като по този начин осигуряват най-доброто за тях. Тогава се случва и доверието.

Ако сте лидер и четете това, знайте, че хората ви гледат в момента за насоки и уверен път напред. Те искат да знаят, че могат да се доверят на добрите ви решения, искат да чуят гласа на надеждата и да видят състрадание в хаоса.

Съществува абсолютна възвръщаемост, когато организациите инвестират в създаването на култура на високо доверие. Удовлетворяващите работни места имат значително по-малък човекопоток и привличат служители, които имат личен интерес към работата си.

Източник: https://www.inc.com/marcel-schwantes/1-clear-sign-to-recognize-someone-with-gift-of-leadership.html

 

Стани част от нашата общност сега!

Регистрирай се за месечния ни бюлетин и бъди винаги в течение за интересните неща в психологията за повишаване на качеството на живот!

Ние не сме спамари! Моля прочетете нашата политика за повече информация!