Животът ми започва от 01.01! Да, ама не!

Животът ми започва от 01.01! Да, ама не!

  Казам се Надежда. Определям себе си като реалист и умерен циник! Познавам добре силните и слабите си страни. Занимавам се с търговия. Целият ми живот е низ от преговори и сделки. Наясно съм, че чудеса не се случват и всичко е плод на много труд. Приказките за късмет и вяра в светлото бъдеще приемам с насмешка и огромна доза недоверие.

  Средата на декември е. Предстоят празници. Всички са в трескава подготовка. Моловете гъмжат от превъзбудени, забързани хора, които внимателно следят големите табели за коледни намаления и грабят с разширени зеници така, все едно ще празнуват за последен път.

  Хората в офиса са усмихнати и лежерни, и си говорят колко много неща им предстоят да свършат, ама след празниците! Сега настроението е ваканционно и няма да си го разваляме със сериозни работни задачи. Тази година беше добра, но следващата вече ще е в пъти по-успешна! Но никой не обяснява как и защо, и какво точно ще се случи за две седмици?

  Фитнесът, в който ходя е видимо по-слабо посещаем в средата на декември. Треньорите казват, че хората са в приповдигнато настроение, ходят по коледни партита, пазаруват и се подготвят за голямото преяждане. Сега не им е до спорт, но лудницата се завръща с пълна сила още от първи януари и до към 20-ти клиентите ще са останали наполовина! Не бях обръщала вниманиена тази тенденция, но не е лишена от смисъл. Защото всяко чудо е за три дни! Ентусиазмът е породен от очакване, а пътят е трънлив и не е за всяко ходило.

  Собственик съм на магазин за матраци. При нас идват всякакви хора – от такива, които обзавеждат ново жилище, до такива, които търсят решение за болежки в гърба, неспокоен сън и др. Преди дни при нас влезе възрастен мъж, който търсеше нов матрак за себе си и жена си, тъй като имали проблеми с настоящия и това влошавало качеството им на сън. След няколко теста си избра и много въодушевен сподели, че ще започнат новата година с комфорт и надежда за по-цветни сънища! Държаха да им го доставим след празниците, като символ на това, което ги очаква. Погледнах го малко озадачено и го попитах какво различно ще се случи, ако го доставим веднага? В този миг се сетих, че дори рекламният слоуган на фирмата ни гласи: “ Подари си един по-спокоен утрешен ден!” И ние вещаехме по-светло бъдеще!

  Краят на календарната година е време за равносметки, за приключване на старото и отваряне на вратите за новото! Така поне казват хората. Да оставим проблемите и несгодите в старата година и да се отворим с надежда и очакване на нови предизвикателства през новата – едно изречение, изцяло лишено от смисъл! Как така една дата ще промени и изтрие като с магическа гума всичко, което ни е тревожило през изминалата и ще ни предложи бели страници, на които ще творим светлото си бъдеще?!

  От първи януари отказвам цигарите! От новата година – спирам да пия! Веднага след празниците, започвам диета! До края на годината оставам на тази работа, след това ще търся по-добра! От следващата година съм нов човек!

  Едва ли ще изненадам някого, ако предположа, че зад всички тези безумни обещания “надничат” до болка познатите ни лозунги и послания на всички онези специалисти по живот, които обещават “Пълна промяна за 100 дни” или “10 стъпки за преодоляване на болката от раздялата с любим човек!”

  “Най-доброто предстои!”, ”Да погледнем с надежда към новата година!”,” Всичко започва от теб! “ ,“Дай си шанс и започни начисто!”, “Остави злото в старата година и дай път на новото си начало!, ” Нова година – ново АЗ!”

  Истината е, че единствената ти среща с “белия лист”, ще е с този на данъчната декларация.

  Промяната е процес и въпрос на желание, характер, визия и стремеж, а не гола надежда или обещание, което никой не чака от теб!

  Както стана ясно, аз съм търговец. Чудесно разбирам какво е да продаваш очаквания! Ако успееш да убедиш клиента, че прави инвестиция в по-добрата версия на себе си или вложението му ще се върне стократно, тъй като е проявил мъдрост и разум, ти си преди всичко продавач на илюзии.

  Животът се случва тук и сега. Ако получиш порив за промяна, направи я веднага – не от следващия понеделник, от следващия месец или от първи януари. Хората винаги са се стремяли към развитие, в това се състои смисъла на живота! Не си търсете оправдание, за да отлагате това, от което имате нужда!

Ваша, Надежда

Здравейте 👋
За нас е удоволствие да се присъедините към клуб Somenso

Регистрирайте се за месечния ни бюлетин за да сте в крак с новостите и съветите за по-добро качество на живот и преодоляване на всекидневния стрес!

Ние не сме спамари! Моля прочетете нашата политика за повече информация!

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *