Консултиране на деца

“Детето може да научи възрастен на три неща: да бъде щастлив без причина, винаги да е зает с нещо и да знае как да изисква с всички сили това, което желае.” 

Паулу Коелю

 

Детското консултиране е идентично с консултирането за възрастни, но при него терапевтът избира различни способи за привличане и задържане на вниманието на детето, което прави самата консултация доста по-сложна за подготовка. Можете да запазите:

Днешните деца са изправени пред сензорно претоварване. От най-ранна възраст развлеченията и информацията са само на един клик разстояние – телевизия, филми, видео игри, интернет, мобилни телефони, електронни книги и други технологични приспособления.

Въпреки че родителите могат да ограничат времето на екрана на децата си, те непрекъснато са бомбардирани от информация и технологии. Това, че сме толкова „включени“, ни настройва и ни отдалечава от свързването със себе си и един с друг.

Светът се усложнява и вече не само натискът от училище и връстниците оказват влияние върху децата. Свободното време за игра е намаляло, тъй като изобилието от извънкласни занимания се включва, за да запълни всеки свободен момент.

Децата са изложени на живо отразяване на природни бедствия, войни и други негативни медии, които могат да предизвикат притеснение и стрес при децата. Така че не е изненадващо, че разстройствата, свързани с тревожността при деца и тийнейджъри, нарастват.

Децата, особено по-малките, не могат да идентифицират чувствата на стрес и тревожност толкова лесно, колкото възрастните.

Те  не свързват стомашните си болки, главоболие, безпокойство или раздразнителност като симптоми на тревожност.

В зависимост от възрастта и познавателните способности на детето, емоциите може да са трудна идея за разбиране, защото това са такива абстрактни понятия, нехарактерни за ранна детска възраст.

Една майка споделя

Синът ми на 4г бе диагностициран като изоставащ в развитието си в един от големите български психологически центрове. Големи проблеми винаги имах с него в детската градина. Дори госпожите успяха да ме убедят да го преместя в група на деца с психологични проблеми. Една позната ми препоръча центъра. Когато за първи път заведох сина си, мислих че това е поредното място където нищо няма да се случи. Първата ни съвместна консултация продължи 2 часа. Професионалистите на Somenso (Силвия и Галя) обстойно изследваха текущата ситуация и отношението и чувствата на синът ми към нея. Обясниха ми, че навярно агресивното му поведение се дължи на липсата на пълноценен социален контакт и социални умения. Не се съгласиха с поставената диагноза, защото според тях синът ми е представител на т.н. „нови Деца“. Деца, които имат умения за работа с устройства – таблет и телефон – което в същност синът ми демонстрира със завидна лекота- но имат не достатъчно развити умения, съответстващи на остарелите таблици за детско психологическо развитие. Доверих се на професионализмът им и наистина видях прогрес. Все още следвам стриктно предписаните от тях съвети.