Рано порасналите деца - прод.

Рано порасналите деца - част 2

към първа част

Емоционален товар

Има родители, които имат огромни очаквания към децата си спрямо техните физически умения, отколкото възрастта им позволява. Понякога разбират, че детето е още малко, за да може да прави някакви неща, но не преценяват, че то не е дорасло, за да може психиката му да понесе дадени премеждия и ситуации. Например, когато една двойка се разделя. Детето става свидетел на грозни сцени и  на силните емоции, които родителите изпитват. И така детето, абсолютно несъзнателно решава да поеме целия товар върху себе си. Детето търпи и се опитва да помогне, независимо, че се намира в силен стрес, от това, че нещо , което е по-голямо от него и то зависи от него се разрушава. И малкият човек трябва да спасява горящия дом. И как да се случи това? Формира се психологическа защита- контрол и отрицание на безсилието.

Терапия на клиент "без детство"

Ако детето  е получило вербално или невербално послание, че то трябва да се справи с това, което не му е по силите, то ще чувства и ще мисли, че така трябва да бъде. То ще изпитва страх и ще бъде безпомощно и  неуверено в себе си.

Когато вече порастналият физически човек, в даден момент от живота си се обърне към психотерапевт, той ще разбере, че неговите високи нива на тревога се коренят в детството му.

Този човек понякога изпитва желание мълниеносно да реши всички свои житейски проблеми, като очаква терапевта да бъде „на неговата честота и да се движи със скоростта на светлината преди влака“. От терапевта той ще разбере, че постоянните тревоги водят до перманентна умора. Какво? Той очаква от психолога само това, което изисква и от себе си, а именно невъзможното.  Такива хора трудно се решават на терапия,  защото смятат, че могат да се справят и сами. Те просто се защитават от връхлитащи ги чувства и от собственото си безсилие.

Това, което ги мотивира да се обърнат към психотерапевт са психосоматични симптоми или конкретни провали в живота, които са породени от несправяне с различни видове ситуации. Целта на терапевта е да върне човека обратно в детството му , където не е имало безгрижие и родителска подкрепа за да се справи с дефицитите на първичните си чувства и емоции и осъзнато да формира в себе си поведение на зрял и можещ индивид.

  • от руската преса - превод Мария Кирова

Стани част от нашата общност сега!

Регистрирай се за месечния ни бюлетин и бъди винаги в течение за интересните неща в психологията за повишаване на качеството на живот!

Ние не сме спамари! Моля прочетете нашата политика за повече информация!