About: Test my stress

TEST MY STRESS

Supported by a Norway Grants  2014-2021, in the frame of the Business Development, Innovation and SMEs Programme Bulgaria

Somenso е компания, свързана с превенция и работа с предклинични състояния. Настоящият проект е възможен с финансовата подкрепа на Norway Grants в сътрудничество със София Тех Парк – лаборатория Изкуствен интелект и CAD системи и супер компютъра Discoverer. В проектния екип са включени професионалисти с дългогодишен опит и високи международни академични постижения. Предназначението на проекта е да превърне фундаменталната наука за стреса в приложна и откритията да послужат за подобряване на качеството на живот.

Във връзка с разработването на пазарен продукт, който да спомогне за скриниг и идентификация на предклинични състояния, свързани със способността за реакция на тялото на стрес, каним 100 ЧОВЕКА, КОИТО ДОБРОВОЛНО ДА СЕ ПОДЛОЖАТ НА ПОРЕДИЦА ОТ ТЕСТОВЕ,  с цел по-добро разбиране на комплексното физиологично и психологично проявление на стреса.

Моля, имайте предвид, че първите 100 регистрирани лица ще бъдат поканени за доброволци. Предимство ще имат хората, желаещи комплексен скрининг. ИЗСЛЕДВАНЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА МЕСЕЦИТЕ ЮНИ И ЮЛИ. НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС ЗА УТОЧНЕНИЕ.

Отговорното и сериозно отношение към проблема е Вашият ключ за участие като доброволец

До 3 месеца след извършване на тестовете ще получите детайлен репорт за Вашето лично ниво на стрес, физиологичния отговор на Вашето тяло, както и съвети от професионалисти. Пазарната цена на този предклиничен скрийнинг е таргетирана да бъде 350-500 лв. в зависимост от детайлността, но за доброволците това изследване е безплатно, с изключение на лабораторните кръвни изследвания на имунологичен фактор.

Какъв е моят ангажимент?

Част от тестовете са онлайн, може да ги попълните в удобството на Вашия дом, за други е необходимо да дойдете до офиса на компанията: гр. София бул. Христо Ботев 10. 

Необходимо време – 25 мин

Онлайн скрининг

 

 • Попълване на психометрични и психосоматични въпросници -15 мин
 • Виртуална мемори игра (неврокогнитивни парадигми) -10 мин

Защо е необходим този тест:

Психометричните и психосоматичните тестове ще изследват Вашето ниво на професионално прегаряне – Burnout, соматизацията на тялото въз основа на физиологично неразположение, невротичност, депресивност, хранителни разстройства, както и количеството акумулиран стрес при житейски ситуации.

Невроконгитивните парадигми  ще дадат информация за състоянието на Вашата памет и система за собствена оценка.

Необходимо време -40 мин

Присъствен скрининг

 •   EEG скрининг на Вашите мозъчни вълни.  

Електроенцефалограмата (ЕЕГ, EEG) е изследване, използвано за наблюдение и записване на електрическата активност на мозъка. Метода, който ние ще използваме е неинвазивен, като към главата се прикрепват специални сензори (електроди), които правят контакт с главата посредством водоразтворим гел.

Електродите изпращат информация към компютър, който записва електрическата активност на мозъка във формата на файл, който в последствие ще бъде обработван.

 Моля, да предвидите, че след тази процедура ще ви се наложи да си измиете косата в къщи.

 • Кратък тест EKГ ( на двете китки на ръцете Ви, ще бъдат позиционирани САМО 2 електрода)

Електрокардиограмата (ЕКГ) е запис на електрическата активност на сърцето. Сърдечният мускул се активира от електрически сигнали. В сърцето има специални клетки, които възпроизвеждат електрически сигнал спонтанно, редовно, без да се нуждаят от команди от мозъка, но в същото време мозъка управлява колко често сърцето бие. Метода, който ние ще използваме е неинвазивен и ще бъдат разположени само 2 елекрода.

 • Космена проба

Ще ви бъде взета проба от косата в областта до темето около 1,5 грама. Вашата коса, ще бъде използвана за да се определят определени хормони, които се отделят при стрес. В случай, че нямате коса или косата ви е по-къса от 1 см. моля, да отбележите допълнително във формуляра за записване. Ще ви бъде разяснено как да вземете космена проба от невидимите окосмени части от тялото си.

Моля, да предвидите, че тези 150 милиграма е кичур с дебелината на молив коса или няколко по-малки кичури и след процедурата ще има минимални следи. При хората с къси коси ще изпратим упътване за това как сами да си вземете коса.

Защо е необходим този тест:

Анализът на нивата на стрес по веригата мозък-сърце-хормони ще даде пълна информация за стрес реакцията на Вашето тяло.

Необходимо време 24 часа 

продължителен HRV тест

24 часов HRV тест

Какво да очаквате:

 • Ще Ви бъде предоставен малък дивайс (почти незабележим), който да закрепите в областта на сърцето си с помощта на ластичен колан и да го свържете към телефона си.
 • Също така ще Ви предоставим апликация за телефон, която ще се свърже с дивайса и ще събира данни 24 часа за работата на сърцето Ви (ако Ви се е налагало да използвате холтер, устройството е подобно, но е много по-малко и няма да смущава ежедневието Ви)
 • След като изтекат тези 24 часа, ще бъдете помолени да направите груба ретроспекция на деня си, като попълните онлайн въпросник и, разбира се, да ни върнете дивайса по куриер!)

Защо е необходим този тест:

HRV се регулира от автономната нервна система (ANS) и нейните симпатикови и парасимпатикови клонове и е общоприет неинвазивен маркер за активност на автономната нервна система. Симпатиковият клон на ANS е системата за стрес или борба или бягство, която ни подготвя да действаме, реагираме и изпълняваме – да отговорим на различните изисквания, които животът ни поставя.

Парасимпатиковата страна се характеризира като система за почивка и храносмилане, която позволява на тялото да се изключи и да се възстанови „след като битката приключи“. Симпатиковият клон активира производството на хормон на стреса и увеличава скоростта и силата на сърдечните контракции (сърдечния дебит) и намалява HRV, което е необходимо по време на тренировка и психически или физически стресови ситуации. Обратно, парасимпатиковият клон забавя сърдечната честота и повишава HRV, за да възстанови хомеостазата след преминаване на стреса. Това естествено взаимодействие между двете системи позволява на сърцето бързо да реагира на различни ситуации и нужди.

Нивото на HRV се променя естествено от ден на ден, въз основа на нивото на активност и количеството стрес.  Ако човек е хронично стресиран или претоварен – физически или психически – естественото взаимодействие между двете нервни системи може да бъде нарушено и тялото може да застине в състояние на симпатиково-доминираща борба, с нисък HRV и високи нива на хормона на стреса, дори когато човекът си почива.

Това е много изтощително за тялото и може да доведе до различни психически и физически здравословни проблеми.

Продължителният HRV тест ще Ви даде яснота за това как се справя Вашата автономна нервна система по време на сън, работа и стресови ситуации.

 

Необходимо време посещение на лаборатория 

имунологичен фактор

Този тест е кръвен. Взема се в лаборатория, препоръчана от нас и се заплаща от Вас.

 • Ще бъдете насочени към лаборатория където да дадете кръв за изследване на имонулогичния фактор. 
 • Изследването ще струва около 40 лева.
 • Ще Ви помолим да ни изпратите резултата от теста за анализ.

Отдавна е известно, че психологическият стрес намалява адаптивността на тялото към възпалителни процеси т.е. човек боледува често.  До скоро точният механизъм на стреса бе неуловим. В последните публикации на извести учени в тази област се твърди, че психологически стресът предизвиква секреция на интерлефкин 6 от кафява мастна тъкан, която увеличава чернодробната глюконеогенеза и намалява издържливостта при наличие на възпалителни процеси.

Определяйки състоянието на Вашия имунен отговор, може да получите информация как точно стресът се отразява на Вашето общо здравословно състояние.

 Поверителност на информацията:

 • След регистриране като доброволец за изследване на стреса, нашият екип ще се свърже с Вас и ще Ви даде уникален код.
 • Този уникален код ще Ви послужи за идентификация, както при онлайн тестовете, така и за скрининга при нас.
 • Единствено екипът на Somenso ще бъде в състояние да идентифицира Вас, с Вашите лични данни и останалите части от скрининга.
 • Моля имайте предвид, че:
  • Психометриката, EEG и EKG резултатите ще се обработват от проф. д-р Юлиана Йорданова и проф. д-р Васил Колев – Институт по невробиология, БАН
  • Космените проби ще се обработват от проф. д-р Милен Богданов – Факултет по химия и фармация към Софийски университет “Св. Климент Охридски”

В случай, че имате необходимост от допълнителна информация, моля да се свържете с нас info@somenso.com

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube