Single Blog

  • Home
  • Паника атаки: Как да се борим?

Паника атаки: Как да се борим?

Ефективно средство за самопомощ

Както при редовните, така и при отделни случаи на панически атаки, професионално избраната програма за лечение съчетание на лекарства и терапия са необходими и незаменими. За да се справи с паниката напълно, човек трябва да се възползва максимално от собствените си ресурси. Всеки, който страда от вегетативни разстройства, трябва да предприеме няколко лесни стъпки.

стъпка 1

Знание– Информирайте се от авторитетни източници какво представляват атаките на паника: симптоми и начини за справяне. В допълнение към получаването на нови знания и умения, хората придобиват увереност, че усещанията и симптомите на паника при повечето хора са едни и същи, те не са показанията на умствена аномалия и могат да бъдат напълно елиминирани..

стъпка 2

Не на кофеина и алкохола – Изцяло се въздържайте от пушене и пиене на алкохол. Елиминирайте или намалете до минимум употребата на напитки и продукти, съдържащи кофеин. С повишено внимание приемайте фармакологични лекарства, които имат стимулиращ ефект върху централната нервна система.

стъпка 3

Дишайте правилно– Проучете специално разработените дихателни техники и техниките за релаксация, насочени към облекчаване на симптомите.

стъпка 4

Баланс – Спазвайте режима на работа и почивка. Избягвайте психическо и физическо претоварване. Осигурете си достатъчно сън.

стъпка 5

Вярвай на себе си -Елиминирайте нападението на паник атака без да вземате лекарства. Необходимо е ясно да се знае: при такива критични ситуации смъртоносният резултат е невъзможен. Човек изпитва страха от смъртта, създаден от подсъзнанието, но няма реални предпоставки за преждевременна смърт. Основният акцент в атаката е да се прекъсне веригата между илюзията на подсъзнанието и реалната действителност, да не се разсее тревогата, но и да се вземат мерки да се успокои.

По време на паник атака

  • Изплакнете лицето, шията, ръцете със студена вода.
  • Изпийте чаша студена вода с предварително разтворени в нея, две супени лъжици захар.
  • Заемете удобна позиция на седене.
  • Направете десет резки издишвания и дълбоко вдишване в наличен контейнер (пластмасова торба, пластмасова бутилка, сгъната в шепа длан).
  • Опитайте се да се усмихвате или просто да имитирате усмивка.
  • Без да говорите или на глас  кажете предварително подготвени послания (положителни изявления) или молитва.
  • Опитайте се да преместите вниманието от вътрешните усещания към външните обекти: да мислите за тях, да ги анализирате, да ги сравнявате.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube