Single Blog

  • Home
  • За силата на волята и как да я тренираме

За силата на волята и как да я тренираме

За силата на волята и как да я тренираме

Днес мина ли ви през ум да хапнете шоколад, да изпиете чаша или две след работа или да отложите определена задача за края на седмицата?

Със сигурност от време на време на всички ни се случва да искаме да се отдадем на желанията си, на които обикновено се опитваме да устоим – независимо дали става дума за пушене, ядене на нещо сладко, или склонността ни да отлагаме неприятните за вършене неща.

Обикновено си мислим, че “врагът“, за който говорим тук, е извън нас – независимо дали става дума за тортата, цигарата или питието. Но какво ще се случи, ако се опитаме да надникнем във вътрешния си свят и се замислим, че всичко това не може да се случи без нашето активно участие – все пак тортата не може да бъде изядена, ако не вземем вилицата и не сложим парче от нея в устата си, цигарата пък няма да се запали сама.

Психолозите често наричат тези противоположности в нас – частта от нас, която иска да води здравословен живот без изкушения и противоположната, водена от импулсите и желанията ни, две различни същности – самоконтролиращ се Аз и импулсивен Аз. Те не са добри или лоши, просто са различни и двете са част от това, което сме.

Да поговорим за силата на волята в този случай – способността за самоконтрол и регулиране на импулсите ни. Всички се раждаме с тази способност, но дали я използваме ефективно и в еднаква степен? Изненадващо или не, установено е, че това умение се учи и може да бъде подобрено през целия ни живот, чрез използването на различни стратегии.

Първо, нека видим какво се случва в тялото ни, когато се опитваме да устоим на дадено изкушение или се опитваме да подобрим самоконтрола си. Частта от мозъка, която отговаря за планирането на действията ни и контролирането на по-примитивните ни импулси, е префронталната кора – областта точно зад челото ни. Когато сме много уморени, в нетрезво или подобно състояние, тази част на мозъка не може да използва енергията правилно и ефективно и ставаме по-склонни да грабнем нездравословната вредна храна или да отложим задачите си за друг път. Затова едно от нещата, които можем да направим, е да си почиваме ефективно и да спим достатъчно. Медитативните техники също се отразяват добре на волята ни – само 10 минути медитация на ден води до по-добър сън през нощта и до по-високо ниво на самоконтрол. Храненето също е от решаващо значение за правилното функциониране на волята ни – сигурно сте забелязали, че приемането на големи количества захар или нездравословна храна само ви кара да ядете още повече от нея и постигането на дългосрочната ви цел изглежда още по-трудно.

А какво се случва, когато не успеете да следвате здравословните си навици и се поддадете на “зловещото” изкушение. Като имате предвид какво “зло” сте направили, ставате ли строги или груби към себе си, започвате ли да се обвинявате? Вероятно да. Подобно отношение обаче може да доведе само до още от същото поведение – накратко, ще се опитате да се утешите за това, че сте “съгрешили”, правейки още от същото.  Нека за момент помислим за същата ситуация, която обаче се случва на ваш близък приятел. Бихте ли използвали същите тежки думи и бихте ли го обвинили, че е слаб, неудачник и т.н.? Вероятно не. По-скоро бихте се опитали да го утешите, да кажете окуражителни думи и да го уверите, че следващия път ще се справи по-добре. Тогава защо не опитате да използвате тази стратегия и към себе си и да видите какво ще бъде усещането? Ще има ли разлика? Установено е, че приемането на неуспеха в процеса на постигане на целта и това, че не съдите себе си твърде строго, повишава силата на волята ви и помага в следващите стъпки.

Говорейки за стъпки, не забравяйте, че трябва да подхождате към целта си търпеливо и постепенно – стъпка по стъпка. Не бързайте да постигнете утопичния идеал в представите ви, тъй като може да се окаже, че той дори не съществува.

Вместо това може да опитате да помислите за конкретните действия, които планирате да предприемете по отношение на реализацията на намерението си. Помислете както за положителния резултат, който искате да постигнете, така и за пречките, които могат да възникнат. Какво можете да направите, за да предотвратите появата на тези пречки? Може би можете да вземете със себе си чантата ви за тренировка, така че след работа да отидете направо във фитнеса?

И накрая, но не на последно място, има една много проста, но силна техника, която можете да използвате, когато почувствате нездравословно желание да се поддадете на вредния си навик – овладяване на импулса. Започнете с това да отбележите и регистрирате чувствата и усещанията си – какво се случва в тялото ви, когато сте на път да вземете шоколадовата бисквитка или да си купите скъпия чифт обувки, от които всъщност нямате нужда. Опитайте се да осъзнаете напълно тези усещания. След това идва по-трудната част – опитайте се да ги приемете и да им позволите да бъдат там. Наблюдавайте как се надигат, стават все по-интензивни, докато започнат бавно да избледняват и изчезват – точно както наблюдавате вълните в океана. Не можете да ги спрете, но можете да се научите да сърфирате върху тях.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube