Single Blog

  • Home
  • Как да превърнем паническата атака в приятел

Как да превърнем паническата атака в приятел

Как да превърнем паническата атака в приятел

Какво са паническите атаки?

Паническите атаки са състояния, които включват различни физически симптоми, придружени с чувство на страх от смъртта и страх от полудяване. Физическите симптоми могат да наподобяват различни заболявания, които е добре да бъдат изключени, посредством медицински преглед. Хората, страдащи от панически атаки усещат сърцебиене, главозамайване, световъртеж, задух, изпотяване и силен страх от смърт или полудяване. Състоянието обикновено се отключва след преживяване на житейска криза или по време на преход от един житейски етап към друг ( например женитба, раждане на дете, загуба на близък човек, преместване на нова работа или преживяване на внезапен стрес). Понякога паническата атака се появява без видима причина, внезапно и ненадейно, причинявайки силен страх и физически дискомфорт на човека, който я изпитва. Паническата атака може да се появи еднократно, може да се случва от време на време или е възможно да премине в паническо състояние, при което симптомите се появяват ежедневно, през определен интервал от време или при извършване на определени действия (например влизане в метро, излизане от вкъщи, при изкачване на високо или преди предстоящо важно събитие). Понякога паническото състояние може да причини пълен отказ на човека, който го преживява, да излиза от вкъщи, поради страх от получаване на симптоматика. Състоянието се нарича агарофобия. То е изключително тежко усложнение на паническото състояние и обрича човек на изолация. Хората, страдащи от панически атаки, имат нужда постоянно да има някой с тях, защото през цялото време очакват да получат паник атака и търсят опора, за да могат да се справят с това. Имат нужда да разчитат, че някой непрекъснато е до тях и ще им помогне или ще ги „спаси” по време на атаката. Това е специфично при паническите състояния и индикира за несъзнавана потребност от близост, чувство на принадлежност и опора. Хората, страдащи от паник атаки постоянно имат нужда от т.н. „патерица‘‘, някой или нещо, което им дава чувство за стабилност, сигурност и твърда почва под краката. Обикновено страдащите от паник атаки са в период от живота, в който нямат вътрешна стабилност, могат да се чувстват несигурни, неуверени, без усещане за силна идентичност и затова търсят някой или нещо, на което да се опрат.

 

Кой страда от панически атаки?

Паническите атаки разкриват различни особености на характеровата структура на хората, които ги изпитват. На първо място може да се каже, че човек, който страда от панически атаки няма добра връзка със собственото си тяло и добра заземеност. Не случайно част от симптомите са – замайване и световъртеж. Повечето хора, които страдат от панически атаки имат страх от това да остават сами, търсят постоянно компанията на близки хора – съпруг, майка, приятел. Обикновено се боят от това да поемат различни отговорности. Паническото състояние разкрива вътрешна нестабилност, страх от вземане на решения, страх и нежелание за порастване и самостоятелност. Много често това остава неосъзнато от човека, който страда от панически атаки и той вижда само това, което е на повърхността – симптоматиката. Ако се вгледаме по-дълбоко, можем да открием смисъла за появата на паническите атаки и да осъзнаем по-дълбокото послание – а именно призив за порастване и поемане на по-голяма отговорност за собствения живот. Тези послания често остават скрити и човекът се опитва да облекчи състоянието си с медикаменти и търси логични обяснения за симптомите си. Поради тази причина е подходящо да се работи със специалист, който да помогне на страдащия да разбере в по-голяма дълбочина защо се случва това с него. В този контекст паническата атака би могла да се използва като врата за израстване и себепознание.

 

Чести причини за паническите атаки и как да се справим с тях

Стресът е една от причините, които биха могли да предизвикат паническа атака. Когато човек не може адекватно да отговори на различни стимули в ежедневието си и не успява да се справи с предизвикателствата, които му поднася живота. Когато се претоварва с ангажименти и опитва се сам да се справя с различни трудности, не обръща внимание на потребностите от почивка и подкрепа, паник атаката идва да му покаже, че е време да забави темпото и да потърси помощ.

Възможно е да се появи паническа атака, когато на някой му предстои да вземе важно решение за живота и да направи решителна крачка. Това се случва обикновено, когато човек е на кръстопът и не е сигурен как да действа и как да продължи напред. В този случай паник атаките отразяват неговото колебание и липса на готовност да направи необходимите промени. В тези случаи, когато човекът вземе окончателно решение, симптоматиката спира, защото си е свършила работата, а именно да подтикне човекът към необходимата промяна.

Паническите атаки са изключително неприятни и тежки състояния за тези, които ги изпитват, тъй като в тези моменти хората имат усещането, че умират или че полудяват. Много от хората, които страдат от тези симптоми, смятат, че това е едно от най-тежките неща, които са му се случвали и изпитва желание да се спаси от тези състояния по най-бързия начин. Често хората, които прибягват към медикаментозно лечение намират временно облекчение, но причината за паническите атаки остава, ако човек не потърси съзнателно по-дълбокото значение на това, което му се случва.

Паническата атака винаги идва с послание. Послание, което е призив към себепознание и порастване. Ако човекът успее да тръгне по този път, ще има възможност да превърне симптоматиката в компас, който му показва накъде да върви, разкрива непознати територии и по-дълбоко разбиране за живота.

Автор: Мариана Маркова

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube