Single Blog

  • Home
  • Как да обичаме: 14 начина да бъдем по-любящи партньори

Как да обичаме: 14 начина да бъдем по-любящи партньори

Автор: Rossana Snee

Повечето хора погрешно смятат, че любовта е чувство. Работата е там, че те грешат.

“Искате да кажете, че не е?”

“Но когато го видя, усещам пеперуди, сърцето ми трепти и коленете ми се подкосяват. Ако това не е любов, тогава какво е?”

Да, това може да са физически чувства, но те не са равнозначни на истинска любов.

За да бъдете по-любящи, трябва да разберете какво е истинската любов. Тя не е просто чувство. Тя е ангажимент. Тя е действие. Тя е решение.

Първоначалните чувства – пеперудите, трептенето на сърцето и подкосяването на коленете – са част от “влюбването”. То не е планирано и не продължава дълго. Това е кратък период на “меден месец”, който приключва, ако връзката продължи по-дълго време.

Истинската, неподправена любов започва ,след като чарът се изчерпи и влезете в истинския живот. Това е чудесна новина! Ако знаем, че истинската любов към някого започва в края на подкосяването на коленете, тогава сме подготвени!

Предлагаме ви да откриете някои от осъществимите начини, по които можете да се научите да обичате!

Готови ли сте да станете по-любящ партньор? Според мен изглеждате готови. Хайде!

1. Ангажирайте се с връзката си

Решете, че ще присъствате във връзката, че ще работите за нейното развитие, че ще я подхранвате по най-добрия начин. Без този ангажимент нямате необходимата основа за изграждане на любяща връзка. Ето защо тази първа стъпка е от решаващо значение.

2. Инвестирайте време

Работохоликът, който работи по 60 часа седмично, може да каже: “Толкова много обичам семейството си. Работя усилено, за да им осигуря прехраната.” Това не е любов. Помнете, че любовта не е чувство, тя е действие, което решавате да предприемете.

Един от най-важните начини да демонстрирате любов е да прекарвате време с човека, когото обичате. В края на краищата времето е най-ценното ни притежание. Показвате на някого, че го обичате, като прекарвате качествено време с него.

 3. Споделяйте любовта си

Съществуват безброй ефективни начини да направите това. Когато съпругът ми забележи, че бързам, той оправя леглото вместо мен, за да ми даде няколко допълнителни минути сутрин. Ако свърши определена храна, която обичам, той отива до магазина, за да я вземе.

Намерете начини да предавате любовта си чрез действия. Донесете вкъщи лакомство, измийте чиниите, направете вечерята, оставете бележка в любимата му чаша за кафе и т.н.

Като писател, една от любимите ми препоръки е: Покажи, не само разказвай. Предприемете действие, макар и малко, което ДА ПОКАЖЕ на партньора Ви, че го обичате!

4. Бъдете спонтанни

Връзките могат да попаднат в коловози. Годините, прекарани заедно, могат да притъпят вълнението, което се усеща в началото, когато всичко е ново. Не е нужно да остава така.

Спонтанността може да оживи всяка връзка. Представете си, че влизате в кухнята, чудите се какво да приготвите за вечеря и изобщо не Ви се готви. Изведнъж влиза съпругът Ви и казва: “Сваляй престилката, каня те на вечеря”. Как ще се почувствате? Не знам, но предполагам, че ще искате да подскочите от радост.

Спонтанността добавя тръпка към всяка връзка. Опитайте да изненадате партньора си тази седмица!

5. Признайте грижовните стъпки, които партньорът Ви прави

Един от начините да бъдете по-любящ партньор е да признавате всичко, което партньорът Ви прави за Вас. Възможно е да го приемате за даденост и дори да не го осъзнавате.

Благодарите ли му за това, че пере, разхожда кучето, приготвя вечерята, мие чиниите, тренира, подменя сапуна и шампоана, преди да са свършили, и т.н.? Има милион малки неща, които поддържат един дом и е лесно да забравите, че някой ги прави. Признайте го.

6. Бъдете подкрепящи

Когато реших да напиша “Лечебната азбука, 26 силни начина да обогатим живота си”, съпругът ми каза: “Нямам търпение да я прочета. Хората ще я харесат.” Когато реших да подстрижа дългата си коса, съпругът ми каза: “С къса коса ще изглеждаш много добре”. Той ме подкрепяше през всичките ни 33 години заедно. Тази подкрепа е доказателство за неговата любов.

7. Осигуряване на пространство

Прилепчивостта може да разруши една връзка. Да, добре е да прекарвате време заедно. Всъщност аз го препоръчвам, но е добре да се намери и здравословен баланс.

Предоставянето на пространство означава, че позволявате на партньора си да изразява себе си по начин, който му харесва. Важно е да осигурите на партньора си време за приятелите и семейството. Не е необходимо да сте до него 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Създайте му пространство, за да може той да изрази своята креативност. Позволете му да бъде себе си без Вас. Не забравяйте, че той е бил някой много преди да се появите Вие.

8. Вземете и доброто, и лошото

Добрите взаимоотношения изискват много работа. В деня, в който сте се събрали с партньора си, вероятно сте смятали, че сте ударили джакпота! В този ден не сте се замисляли за факта, че Ви държи будни хъркайки, смее се като хиена, дъвче с отворена уста и кой знае какво още.

9. Избягване на подхвърляния

Когато сте във връзка, Вие знаете всичко за партньора си – хубавото, лошото и грозното. Лесно е да прибегнете до подценяване, когато сте ядосани и разстроени от нещо, което е направил.

Например, да предположим, че са закъснели за филм. Това се случва. Не започвайте с: “Пак закъсняваш?! Господи, ти никога не си навреме, идиот!” Или: “Нищо чудно, че родителите ти са разочаровани от теб!”. Или: “Приятно ми е да се запозная с детето от плаката на закъснението!” И още, и още.

Какво ще постигнете? Със сигурност не звучи като да водите конструктивна дискусия. Всъщност звучи като война в разгара си.

10. Бъдете готови на компромиси

Връзките са партньорства. Често единият или и двамата участници забравят за това. Тъй като всички взаимоотношения изискват някаква форма на компромис, за да бъдат успешни, двойката трябва да работи в екип. Винаги става въпрос за даване и вземане.

 “Хей, след като миналата седмица гледахме “Шафт”, какво ще кажете да гледаме “Пътешествието на кучето” тази седмица?” И двамата души са готови да отстъпят, за да направят партньора си щастлив, дори ако трябва да жертват малко.

11. Кажете на партньора си 3 неща, които обичате в него

Преди години със съпруга ми посетихме семинар за двойки. Едно от упражненията, които трябваше да изпълним, беше да обиколим партньора си, докато той седи на стол, и да му кажем всички неща, които обичаме в него. Това беше невероятно преживяване. Фокусът трябваше да бъде само върху доброто, върху това, което обичате в тях, на което се възхищавате, което уважавате.

С напредването на упражнението партньорът, който изреждаше всички комплименти, си припомняше защо в началото е бил с този човек. Беше много силно –  чувствата, породени от упражнението, се запазиха в продължение на дни.

12. Слушайте

Може да си мислите, че слушате, но следващия път, когато партньорът Ви говори, обърнете внимание на мислите си. Какво си мислите? Наистина ли слушате? Формулирате ли отговора си? Изключвате ли се? Истинското слушане изисква много усилия, но то е дар за човека, който се чувства чут.

13. Не ровете в миналото

Може да звучи налудничаво да повдигате минали въпроси и болки по време на спор, но двойките го правят постоянно. Не е необичайно партньорът да каже: “Помниш ли как счупи онази ваза и каза, че ще я смениш, но така и не го направи? Ти все още си толкова несръчен, както си бил винаги!” Партньорът гледа смаяно. “Но това беше преди 17 години! Защо го повдигаш сега? Само защото случайно изпуснах чашата ти и я счупих?” Виждате, че ситуацията може бързо да се разрасне.

Основният извод е: направете връзката си по-силна, а не я отслабвайте.

14. Любовта означава да се извиняваш

Във филма “Любовна история” от 1970 г., написан от Ерих Сегал, има сцена, в която Джени, изиграна от Али Макгроу, казва на Оливър, изигран от Райън О’Нийл: “Недей, любовта означава никога да не се налага да казваш, че съжаляваш.” Позволявам си да не се съглася.

Хората правят грешки. Хубаво е да се извиняваш. Не просто фалшиво извинение, а истинско, сърдечно извинение. Извиненията изминават дълъг път, за да поправят развалената връзка. Ако сте сгрешили, кажете го. Имайте предвид това. Уверете се, че човекът е разбрал, че се извинявате. Няма да излезете слаби, ако кажете, че съжалявате. Така не само ще утвърдите чувствата на партньора си, но и ще спечелите уважение.

Източник: https://www.lifehack.org/842966/how-to-love

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube