Single Blog

 • Home
 • Любов от пръв поглед

Любов от пръв поглед

Силният копнеж и силното физическо привличане могат да се появят в рамките на секунди след като видите някого.

Стоите сами в претъпкана стая и след това БАМ: Срещате погледа си с привлекателен човек. За миг времето се забавя и целият свят спира да се върти. Усещате онези познати пеперуди в стомаха си и цялото ви тяло е зачервено от вълнение. И когато се вгледате в този човек, има онази незабавна позната връзка, сякаш по някакъв начин сте го виждали някъде другаде преди.

Независимо дали започвате разговор с този човек или се разминавате като два отдавна изгубени кораба в нощта, моменти като този ни връщат към традицията на любов от пръв поглед, която виждате във филмите и четете в приказките.

Но за разлика от онези мултимедийни моменти, които разтърсват сърцата ни, любовта от пръв поглед не винаги води до истинска, дълготрайна връзка. В някои случаи това може да бъде вълнуващо начало на ново романтично начинание, но когато не се получи по начина, по който сме се надявали, може да ни накара да се почувстваме малко изгубени.

Психоложката, Сюзън Албърс, обяснява какво точно се случва с тялото ви, когато изпитате любов от пръв поглед и някои от начините, по които тези първи, мимолетни моменти могат да прераснат в нещо истинско, ако се полагат правилните грижи.

Какво е любов от пръв поглед?

Любовта от пръв поглед описва момента, в който усещате незабавна връзка с някого. Предмет на много песни, телевизионни предавания, филми и популярна литература, любовта от пръв поглед е момент, характеризиращ се със силен копнеж и изключително привличане към друг човек с малко или никакво разсъждение зад това.

Когато изпитате любов от пръв поглед, това се случва за секунди, често неочаквано, само с един поглед към човека, към когото сте привлечени. И ако включите този човек в разговор, чувството ви за привличане към него има тенденция да нараства експоненциално. Много пъти хората говорят за любовта от пръв поглед като за фойерверки или прехвърчащи искри.

„Много лесно е да се увлечете в интензивността на това преживяване“, казва д-р Алберс.

Истинска ли е любовта от пръв поглед?

Любовта може да дойде при вас бързо, но любовта от пръв поглед наистина ли е знак, че някой може да е сродната душа, която търсите? Д-р Алберс казва, че макар любовта от пръв поглед да е истински феномен, тя всъщност може да не е това, което познаваме като любов в дългосрочен план.

Тя посочва трикомпонентната теория на любовта на Робърт Стърнбърг като добър метод за измерване на типа любов, който изпитвате. Теорията на Стърнбърг предполага, че всички взаимоотношения се основават предимно на различни количества от три ключови компонента: интимност, страст и ангажираност.

„Любовта от пръв поглед е страстната част от този триъгълник, но за да имате истинска, романтична любов, трябва да имате и трите компонента“, обяснява д-р Алберс. „Разграничаването на любовта от пръв поглед от истинската любов изисква малко вглеждане в себе си и време за размисъл и разграничаване дали ще бъде трайна връзка или мимолетно привличане. В основата си любовта може да не е правилният термин, но това е увлечение.

И така, защо толкова често чуваме успешни двойки да казват, че е било любов от пръв поглед, когато са се срещнали за първи път, а останалото е история? Е, като за начало, може да се дължи на психологическо поведение, наречено ефект на ореола, при което сме склонни да приписваме повече положителни характеристики на хора, които смятаме за привлекателни. Друга причина може да е поради избирателното изкривяване на паметта и естесвеното желание на двойката да подобри паметта за връзката си.

„Когато хората разказват историята за това как са се запознали и казват, че е било любов от пръв поглед, понякога те имат избирателно изкривяване на паметта“, отбелязва д-р Алберс. „Те пренаписват историята, за да отговарят на това описание или това самоизпълняващо се пророчество за вярването, че по този начин се влюбваш.“

И както при всяко самоизпълняващо се пророчество, ако вярвате, че така трябва да се влюбите и предприемете действия, за да потвърдите това вярване, в ретроспекция, това се превръща в постоянен цикъл, който наистина отговаря на този театрален романтичен разказ,за който сте копнели.

„Ако изпитате любов от пръв поглед, добре е да ѝ се насладите. Влюбването от пръв поглед поне веднъж може да промени живота ви“, казва д-р Алберс. „Когато лично изпитате интензивността на тези емоции, това завинаги ви дава по-дълбока оценка за страстта и връзката.“

Какво предизвиква любовта от пръв поглед?

Противно на разказите в приказките, любовта има много малко общо със сърцето ви и много общо с мозъка ви и неговите различни процеси. Като начало, вашата префронтална кора е област от мозъка ви, която е отговорна за “висшите” функции като решаване на проблеми, критично мислене и вземане на решения.

„Нашата префронтална кора взема много бързи решения с минимална информация през целия ден и приемането на любовта от пръв поглед е едно от тези решения“, казва д-р Алберс. „Виждате някого и след секунди разбирате дали сте привлечен/а от него.“

Проучванията показват, че когато правите физически и психологически преценки въз основа на външния вид и поведението на някого, различни части на мозъка ви се активират. И да знаете, че сте привлечени от някого, идва с прилив на физически и емоционални симптоми в цялото тяло, причинени от прилив на допамин (хормона за добро настроение) и окситоцин (хормон, който участва в сексуалната възбуда, романтичната привързаност и емоционалното свързване).

„Може да нямате искрена или истинска връзка и да не познавате този човек на по-дълбоко ниво, но химичната реакция в тялото ви ви изпраща усещане за близост“, казва д-р Алберс. „Това е незабавно сътресение и емоционален прилив.“

Някои проучвания показват, че романтичната любов може да е мотивационна система, а не емоция, подобно на начина, по който развиваме зависимост. Когато мозъците ни са наводнени с това чувство на удоволствие, ние искаме повече от него, за да поддържаме тези силни емоции.

„За съжаление, не можем наистина да се доверим на този поток от химикали, които ни помагат да се чувстваме добре, защото той се основава на този първоначален прилив в тялото, вместо на твърди факти, които знаем за другия човек“, казва д-р Алберс.

Какво е чувството любов от пръв поглед?

Любовта от пръв поглед се усеща различно за всеки, но общият знаменател изглежда е интензивен прилив на емоции, съчетан с физически характеристики. Признаците, че изпитвате любов от пръв поглед, могат да включват:

 • Повишена сърдечна честота.
 • Лек задух.
 • Усещане за топлина, зачервяване или треска.
 • Чувство на гадене или нервност (обикновено наричано „пеперуди в стомаха“).
 • Хиперфокусиране върху човек, който ви интересува.
 • Затруднено заспиване.
 • Промени във вашата диета или ежедневие.

„Срещаме толкова много хора на ден и хората идват и си отиват от съзнанието ни, но тази любов от пръв поглед остава в мозъка ви“, отбелязва д-р Алберс. „Понякога е като магнит. Може да е трудно да се освободиш.“

Значи сте влюбени, сега какво?

„Любовта от пръв поглед е чудесно начало, защото това означава, че има привличане, но трябва да отиде по-далеч от това“, заявява д-р Алберс.

Около 60% от хората изпитват любов от пръв поглед и ако сте я изпитали веднъж, е по-вероятно да я изпитате отново. Вместо да бъдете увлечени от вълнението, само за да се почувствате разбити, когато нищо не излезе накрая, д-р Алберс предлага да обърнете внимание дали развивате някакви модели на поведение или не. Ако сте склонни често да се влюбвате от пръв поглед, направете крачка назад и се опитайте да оцените ситуацията в момента, докато се случва. Възможно е това да ви се случва често поради вашия стил на привързаност.

„Хората, които изпиъват любов от пръв поглед, понякога имат тревожен стил на привързване. Те искат незабавна връзка с някого, за да намалят безпокойството си“, обяснява д-р Алберс. Добре е да помислите дали това е модел за вас и дали това е знак за вашия стил на привързаност.“

Други неща, които можете да направите, включват:

Определете своите ценности

Изграждането на връзка много прилича на изграждането на къща. Преди да поставите стени и да отворите вратата, трябва да изградите солидна основа. Можете да направите това, като идентифицирате ценностите, които са важни за вас. Искате ли някой ден да създадете семейство и да имате деца? Бихте ли предпочели да сте в ексклузивна или в отворена връзка? И колко важни са финансите и кариерните цели?

„Красив начин да започнете връзка е да имате предвид кога изпитвате това привличане към някого, да го забележите и да му обърнете внимание. Но след това е важно да забавите темпото, за да опознаете човека отвъд това физическо привличане, за да видите дали имате сходни хобита, дали имате общи неща и да се уверите, че ценностите ви са еднакви или подобни“, казва д-р Алберс. „Да се уверим, че тези неща са в съответствие, е това, което създава наистина солидна основа.“

И ако не знаете откъде да започнете или имате затруднения с анализирането на подробности за това, което цените, винаги можете да направите списък с важни характеристики, които търсите.

„Понякога добро съзнателно упражнение е да направите списък за себе си на основните неща,за които трябва да съгласите в една връзка; нещата, за които може и да не сте съгласни; и неща, с които сте готови да правите компромис“, добавя тя. „Ако нещо е критично за вас, важно е да проведете тези разговори отрано.“

Задайте очаквания

След като определите какво търсите, отстояването на позициите и определянето на очакванията може да бъде от ключово значение, за да отсеете всеки, който не зачита здравословните ви граници. Но също така е важно да зададете очаквания за себе си. Тоест, ако сте безнадежден романтик, стремете се към любов като на кино, но бъдете подготвени и за по-малко.

„В приказките и филмите любовта от пръв поглед винаги работи магически. В реалния живот това може да е така, а може и да не е.“, казва д-р Алберс. „Поставянето на очаквания, че това може да се превърне в романтична любовна история, но може да не е перфектно по пътя, е нещо полезно, което трябва да направите.“

Не бързайте

Мъдрите хора казват, че само глупаците бързат. “Червените лампи” не винаги се виждат от самото начало, особено ако са свързани с токсични поведенчески модели. Отнема време, за да опознаете някого и да откриете какви качества притежава. Разбира се, на някои хора им отмена по-малко време, за да го разберат, отколкото на други, но не трябва да бързате, ако наистина искате да изградите дълготрайна връзка.

„Не вземайте големи решения веднага“, съветва д-р Алберс. „Намалете темпото и се опознайте наистина, преди да заживеете заедно или да се сгодите.“

Говорете с терапевт

Ако вашият опит с любовта от пръв поглед не е особено положителен или се оказвате хванати в цикличен модел на бързо влюбване и разлюбване, работа с терапевт може да ви помогне.

„Също така може да бъде полезно да работите с терапевт, за да разберете своята концепция за любов, очаквания си и как се влюбвате“, предлага д-р Алберс. „Ако сте имали опит с любов от пръв поглед, която не се е получила,и се чувствате се объркани или с разбито сърце и не знаете защо не се е получило, разговорът с терапевт може да ви помогне да си дадете сметка за това, което се случва и това, което не работи.

 

Източник: https://health.clevelandclinic.org/love-at-first-sight

Leave Comment

Силният копнеж и силното физическо привличане могат да се появят в рамките на секунди след като видите някого.

Стоите сами в претъпкана стая и след това БАМ: Срещате погледа си с привлекателен човек. За миг времето се забавя и целият свят спира да се върти. Усещате онези познати пеперуди в стомаха си и цялото ви тяло е зачервено от вълнение. И когато се вгледате в този човек, има онази незабавна позната връзка, сякаш по някакъв начин сте го виждали някъде другаде преди.

Независимо дали започвате разговор с този човек или се разминавате като два отдавна изгубени кораба в нощта, моменти като този ни връщат към традицията на любов от пръв поглед, която виждате във филмите и четете в приказките.

Но за разлика от онези мултимедийни моменти, които разтърсват сърцата ни, любовта от пръв поглед не винаги води до истинска, дълготрайна връзка. В някои случаи това може да бъде вълнуващо начало на ново романтично начинание, но когато не се получи по начина, по който сме се надявали, може да ни накара да се почувстваме малко изгубени.

Психоложката, Сюзън Албърс, обяснява какво точно се случва с тялото ви, когато изпитате любов от пръв поглед и някои от начините, по които тези първи, мимолетни моменти могат да прераснат в нещо истинско, ако се полагат правилните грижи.

Какво е любов от пръв поглед?

Любовта от пръв поглед описва момента, в който усещате незабавна връзка с някого. Предмет на много песни, телевизионни предавания, филми и популярна литература, любовта от пръв поглед е момент, характеризиращ се със силен копнеж и изключително привличане към друг човек с малко или никакво разсъждение зад това.

Когато изпитате любов от пръв поглед, това се случва за секунди, често неочаквано, само с един поглед към човека, към когото сте привлечени. И ако включите този човек в разговор, чувството ви за привличане към него има тенденция да нараства експоненциално. Много пъти хората говорят за любовта от пръв поглед като за фойерверки или прехвърчащи искри.

„Много лесно е да се увлечете в интензивността на това преживяване“, казва д-р Алберс.

Истинска ли е любовта от пръв поглед?

Любовта може да дойде при вас бързо, но любовта от пръв поглед наистина ли е знак, че някой може да е сродната душа, която търсите? Д-р Алберс казва, че макар любовта от пръв поглед да е истински феномен, тя всъщност може да не е това, което познаваме като любов в дългосрочен план.

Тя посочва трикомпонентната теория на любовта на Робърт Стърнбърг като добър метод за измерване на типа любов, който изпитвате. Теорията на Стърнбърг предполага, че всички взаимоотношения се основават предимно на различни количества от три ключови компонента: интимност, страст и ангажираност.

„Любовта от пръв поглед е страстната част от този триъгълник, но за да имате истинска, романтична любов, трябва да имате и трите компонента“, обяснява д-р Алберс. „Разграничаването на любовта от пръв поглед от истинската любов изисква малко вглеждане в себе си и време за размисъл и разграничаване дали ще бъде трайна връзка или мимолетно привличане. В основата си любовта може да не е правилният термин, но това е увлечение.

И така, защо толкова често чуваме успешни двойки да казват, че е било любов от пръв поглед, когато са се срещнали за първи път, а останалото е история? Е, като за начало, може да се дължи на психологическо поведение, наречено ефект на ореола, при което сме склонни да приписваме повече положителни характеристики на хора, които смятаме за привлекателни. Друга причина може да е поради избирателното изкривяване на паметта и естесвеното желание на двойката да подобри паметта за връзката си.

„Когато хората разказват историята за това как са се запознали и казват, че е било любов от пръв поглед, понякога те имат избирателно изкривяване на паметта“, отбелязва д-р Алберс. „Те пренаписват историята, за да отговарят на това описание или това самоизпълняващо се пророчество за вярването, че по този начин се влюбваш.“

И както при всяко самоизпълняващо се пророчество, ако вярвате, че така трябва да се влюбите и предприемете действия, за да потвърдите това вярване, в ретроспекция, това се превръща в постоянен цикъл, който наистина отговаря на този театрален романтичен разказ,за който сте копнели.

„Ако изпитате любов от пръв поглед, добре е да ѝ се насладите. Влюбването от пръв поглед поне веднъж може да промени живота ви“, казва д-р Алберс. „Когато лично изпитате интензивността на тези емоции, това завинаги ви дава по-дълбока оценка за страстта и връзката.“

Какво предизвиква любовта от пръв поглед?

Противно на разказите в приказките, любовта има много малко общо със сърцето ви и много общо с мозъка ви и неговите различни процеси. Като начало, вашата префронтална кора е област от мозъка ви, която е отговорна за “висшите” функции като решаване на проблеми, критично мислене и вземане на решения.

„Нашата префронтална кора взема много бързи решения с минимална информация през целия ден и приемането на любовта от пръв поглед е едно от тези решения“, казва д-р Алберс. „Виждате някого и след секунди разбирате дали сте привлечен/а от него.“

Проучванията показват, че когато правите физически и психологически преценки въз основа на външния вид и поведението на някого, различни части на мозъка ви се активират. И да знаете, че сте привлечени от някого, идва с прилив на физически и емоционални симптоми в цялото тяло, причинени от прилив на допамин (хормона за добро настроение) и окситоцин (хормон, който участва в сексуалната възбуда, романтичната привързаност и емоционалното свързване).

„Може да нямате искрена или истинска връзка и да не познавате този човек на по-дълбоко ниво, но химичната реакция в тялото ви ви изпраща усещане за близост“, казва д-р Алберс. „Това е незабавно сътресение и емоционален прилив.“

Някои проучвания показват, че романтичната любов може да е мотивационна система, а не емоция, подобно на начина, по който развиваме зависимост. Когато мозъците ни са наводнени с това чувство на удоволствие, ние искаме повече от него, за да поддържаме тези силни емоции.

„За съжаление, не можем наистина да се доверим на този поток от химикали, които ни помагат да се чувстваме добре, защото той се основава на този първоначален прилив в тялото, вместо на твърди факти, които знаем за другия човек“, казва д-р Алберс.

Какво е чувството любов от пръв поглед?

Любовта от пръв поглед се усеща различно за всеки, но общият знаменател изглежда е интензивен прилив на емоции, съчетан с физически характеристики. Признаците, че изпитвате любов от пръв поглед, могат да включват:

 • Повишена сърдечна честота.
 • Лек задух.
 • Усещане за топлина, зачервяване или треска.
 • Чувство на гадене или нервност (обикновено наричано „пеперуди в стомаха“).
 • Хиперфокусиране върху човек, който ви интересува.
 • Затруднено заспиване.
 • Промени във вашата диета или ежедневие.

„Срещаме толкова много хора на ден и хората идват и си отиват от съзнанието ни, но тази любов от пръв поглед остава в мозъка ви“, отбелязва д-р Алберс. „Понякога е като магнит. Може да е трудно да се освободиш.“

Значи сте влюбени, сега какво?

„Любовта от пръв поглед е чудесно начало, защото това означава, че има привличане, но трябва да отиде по-далеч от това“, заявява д-р Алберс.

Около 60% от хората изпитват любов от пръв поглед и ако сте я изпитали веднъж, е по-вероятно да я изпитате отново. Вместо да бъдете увлечени от вълнението, само за да се почувствате разбити, когато нищо не излезе накрая, д-р Алберс предлага да обърнете внимание дали развивате някакви модели на поведение или не. Ако сте склонни често да се влюбвате от пръв поглед, направете крачка назад и се опитайте да оцените ситуацията в момента, докато се случва. Възможно е това да ви се случва често поради вашия стил на привързаност.

„Хората, които изпиъват любов от пръв поглед, понякога имат тревожен стил на привързване. Те искат незабавна връзка с някого, за да намалят безпокойството си“, обяснява д-р Алберс. Добре е да помислите дали това е модел за вас и дали това е знак за вашия стил на привързаност.“

Други неща, които можете да направите, включват:

Определете своите ценности

Изграждането на връзка много прилича на изграждането на къща. Преди да поставите стени и да отворите вратата, трябва да изградите солидна основа. Можете да направите това, като идентифицирате ценностите, които са важни за вас. Искате ли някой ден да създадете семейство и да имате деца? Бихте ли предпочели да сте в ексклузивна или в отворена връзка? И колко важни са финансите и кариерните цели?

„Красив начин да започнете връзка е да имате предвид кога изпитвате това привличане към някого, да го забележите и да му обърнете внимание. Но след това е важно да забавите темпото, за да опознаете човека отвъд това физическо привличане, за да видите дали имате сходни хобита, дали имате общи неща и да се уверите, че ценностите ви са еднакви или подобни“, казва д-р Алберс. „Да се уверим, че тези неща са в съответствие, е това, което създава наистина солидна основа.“

И ако не знаете откъде да започнете или имате затруднения с анализирането на подробности за това, което цените, винаги можете да направите списък с важни характеристики, които търсите.

„Понякога добро съзнателно упражнение е да направите списък за себе си на основните неща,за които трябва да съгласите в една връзка; нещата, за които може и да не сте съгласни; и неща, с които сте готови да правите компромис“, добавя тя. „Ако нещо е критично за вас, важно е да проведете тези разговори отрано.“

Задайте очаквания

След като определите какво търсите, отстояването на позициите и определянето на очакванията може да бъде от ключово значение, за да отсеете всеки, който не зачита здравословните ви граници. Но също така е важно да зададете очаквания за себе си. Тоест, ако сте безнадежден романтик, стремете се към любов като на кино, но бъдете подготвени и за по-малко.

„В приказките и филмите любовта от пръв поглед винаги работи магически. В реалния живот това може да е така, а може и да не е.“, казва д-р Алберс. „Поставянето на очаквания, че това може да се превърне в романтична любовна история, но може да не е перфектно по пътя, е нещо полезно, което трябва да направите.“

Не бързайте

Мъдрите хора казват, че само глупаците бързат. “Червените лампи” не винаги се виждат от самото начало, особено ако са свързани с токсични поведенчески модели. Отнема време, за да опознаете някого и да откриете какви качества притежава. Разбира се, на някои хора им отмена по-малко време, за да го разберат, отколкото на други, но не трябва да бързате, ако наистина искате да изградите дълготрайна връзка.

„Не вземайте големи решения веднага“, съветва д-р Алберс. „Намалете темпото и се опознайте наистина, преди да заживеете заедно или да се сгодите.“

Говорете с терапевт

Ако вашият опит с любовта от пръв поглед не е особено положителен или се оказвате хванати в цикличен модел на бързо влюбване и разлюбване, работа с терапевт може да ви помогне.

„Също така може да бъде полезно да работите с терапевт, за да разберете своята концепция за любов, очаквания си и как се влюбвате“, предлага д-р Алберс. „Ако сте имали опит с любов от пръв поглед, която не се е получила,и се чувствате се объркани или с разбито сърце и не знаете защо не се е получило, разговорът с терапевт може да ви помогне да си дадете сметка за това, което се случва и това, което не работи.

 

Източник: https://health.clevelandclinic.org/love-at-first-sight