Single Blog

 • Home
 • Как да изградим истинска самоувереност?

Как да изградим истинска самоувереност?

Самоувереността се забелязва лесно, но трудно се развива. Всеки иска да бъде уверен в себе си. Но мнозина не знаят как да започнат да изграждат самоувереност.

Необходими са усилия и желание да излезете извън зоната си на комфорт, за да придобиете увереност. Изграждате я стъпка по стъпка, като започнете с това да обърнете внимание на това ,което вече имате и да оцените успехите си, независимо колко малки са те. А това не става за една нощ.

Сега повече от всякога има ресурси, които да ви помогнат да станете най-автентично уверената версия на себе си. В следващата статия ще разгледаме какво е самоувереност, как да я изградите и как да направите пътя си към самоусъвършенстване по-добър.

Какво всъщност е самоувереност?

Трудно е да се дефинира увереността, но като цяло се отнася за усещането за комфорт със себе си и своята интуиция и вярването, че можете да се доверите на собствените си способности, знания и преценка.

Уверените хора приветстват предизвикателствата, защото знаят, че могат да се справят. И усещането им за себе си не се крепи на резултатите. Те ще дадат най-доброто от себе си и са мотивирани да преследват целите си без да премислят твърде много.

Самоуверените хора подхождат към нещата в живота със самообладание.

Вместо да съдят или да бъдат враждебни към успеха другите, те искрено се радват за тях без да им завиждат или да се сравняват с тях. Мотивирани са да научат каквото могат за това как другите успяват. Не рационализират чуждите успехи и собствените провали.

Може и да не са позитивни през цялото време, но имат нагласа за израстване. Когато направят грешка, обикновено виждат веселата част на нещата и е по-вероятно лесно да преодолеят несигурността и срама.

Хората могат да бъдат уверени само в определени области на своя живот. Някои са по-уверени във физическите си способности много повече, отколкото в готварските си умения. На други може да липсва увереност в някои академични сфери.

Сферите, в които хората се чувстват самоуверение обикновено съответстват на това, което най-много ги вълнува в живота.

Какви са ползите от изграждане на самоувереност?

Изграждането на самоувереност насърчава личностното израстване, което положително влияе и на професионалния, и на личния живот. Ето и четири ползи, които самоувереността носи със себе си.

По-здрави взаимоотношения

Самоувереността е заразна. Тя кара хората около вас да се чувстват по-уверени и спокойни, когато общуват с вас.

Самоувереността е свързана с това да цените и да имате доверие в себе си. Когато познавате и приемате своите силни и слаби страни, можете по-добре да оцените и да подкрепите хората около себе си.

Самоувереността помага да показвате любов както на другите, така и на себе си. Вашата увереност може да ви даде кураж да напуснете токсична връзка или пък да започнете ново хоби. В крайна сметка подобрявате качеството си на живот и се грижите за себе си.

Повече професионален успех

С всяка работа или задача, която извършвате, вашата самоувереност ще се увеличава. А самоувереността подобрява усещането за ефикасност, което е качество както за добър лидер, така и за добър служител.

Собствената ефикасност повлиява на избoрите, постоянството по време на неочаквани предизвикателства и доверието в знанията и интуицията ви. Няма да губите време да се притеснявате за способностите си или какво мислят другите за вас. Самоувереността ви ще вдъхва усещане на сила на хората около вас.

По-лесно справяне с промени

Животът е изпълнен с промени, които са много по-малко плашещи, когато сте уверени в себе си. По-лесно експериментирате и опитвате нови неща, когато вярвате в себе си. А това, от своя страна, ви помага да откривате нови неща за себе си.

Освен това, уверените хора вземат решения по-лесно. По този начин новите начинания изглеждат вълнуващо, а не страшно.

По-голяма устойчивост

Дори уверените хора не могат да избегнат грешките и провалите. Те са част от живота и колкото и уверени да сте, не сте имунизирани срещу тях. Самоувереността ще ви помогне да поемете отговорност и да разберете, че постоянно учите и това съществена част от самоусъвършенстването.

След като установите, че сте направили грешка, увереността ще ви помогне да се възстановите по-бързо. Ще виждате това като възможност да се подобрите.

3 недостатъка на прекалената самоувереност

Както се казва, всичко трябва да бъде в умерени количества. Прекалено високата самоувереност може да доведе до проблеми:

Пропуснати възможности

Може да откажете проекти, с които да изградите връзки с колеги или мениджъри, защото работата ви изглежда твърде лесна или под нивото на експертизата ви. Може и да пропуснете възможности да подобрите уменията си, ако не искате да си признаете, че има какво да подобрите.

Бърнаут

Може да се чувствате толкова уверени в способността си да поемате много задачи, че да се преработвате. Когато претоваревате графика си, това вероятно ще прекъсва процеса на работа, ще ви изтощава и ще намали качеството ви на работа. А това може да доведе до проблеми.

Проблеми във взаимоотношенията

Може да ви липва осъзнатост и емоционална интелигентност да забележите как се чувстват хората около вас и по този начин да изглеждате арогантни или самонадеяни. Твърде много самоувереност може да ви попречи да цените партньора или колегите си.

Самочувствие и самоувереност – едно и също ли са?

Много често използваме самоувереност и самочувствие като взаимозаменяеми, защото са тясно свързани. Самоувереността е най-автентична и устойчива, когато произлиза от здравословно самочувствие. Макар и да имат сходства, има и разлики между двете.

Самоувереността е насочена навън. Тя е това, което показвате на света и това, което хората около вас виждат. Самочувствието е насочено навътре към човека и само понякога се забелязва отвън. Вашата увереност идва от знанията и опита, докато самочувствието означава да познавате и цените собствената си стойност като човек.

Ниското самочувствие или ниската самоувереност могат да доведат до съмнение в себе си и негативен вътрешен диалог и да повлияят отрицателно на психичното ви здраве, благосъстояние и представяне.

Виртуалният свят все повече се отразява и на самочувствието ни. Образът, който представяте на света онлайн, демонстрира вашата самоувереност, докато начинът, по който се чувствате вътрешно, е по-точно отражение на вашето самочувствие.

Когато образът и реалността не съвпадат, това може да повлияе неблагоприятно както на самоувереността, така и на самочувствието, особено когато се сравнявате с това, което другите публикуват в социалните медии.

Често хората са склонни да разчитат на своята самоувереност, за да бъдат щастливи в живота. Вместо да работят върху самочувствието си, което означава да познават и обичат себе си, силните и слабите си страни и да развиват вътрешно чувство за стойност, хората работят върху своя проектиран образ и как другите ги възприемат.

Този фокус върху проектираната увереност, за да изглеждате успешни, може да има обратен ефект. Хората може да не осъзнават, че имате ниско самочувствие, но в крайна сметка тези, с които се свързвате, ще го забележат.

Важно е да се отбележи, че самоувереността няма да продължи дълго без здравословно самочувствие. Ще бъде разклатена, когато се озовете на непозната територия. Но ако имате и двете, вие ще процъфтявате. Когато вашето самочувствие е стабилно и благосъстоянието ви е добро, самоувереността ви ще блесне.

Ако обичате и цените себе си, ще прегърнете своите силни и слаби страни във всяка ситуация и вашето самочувствие ще ви мотивира да бъдете по-уверен човек.

Как да изградим увереност

Всеки може да се научи как да бъде по-уверен по различни начини. Това, което може да работи за някои, може да не работи за всички. Не забравяйте, че винаги можете да започнете с малки стъпки преди да предприемете смели крачки.

Ето и дванадесет начина, които ще ви помогнат за изграждането на самочувствие:

 1. Спрете да се сравнявате с другите
 2. Празнувайте и обръщайте внимание на победите си
 3. Прегърнете неуспехите си и ги разглеждайте като възможности за учене
 4. Излезте от зоната си на комфорт
 5. Отнасяйте се с уважение към себе си
 6. Поддържайте позитивен вътрешен диалог
 7. Проследявайте напредъка си
 8. Преследвайте дейности, които ви правят щастливи
 9. Позволете си да бъдете любопитни
 10. Помислете за големите си цели
 11. Отстоявайте себе си
 12. Четете книги, следвайте хора в социалните медии или слушайте подкасти, които насърчават самочувствието ви

Съвети за повече увереност

Изграждането на вашата увереност отнема време и включва много възходи и падения. Докато работите, за да бъдете уверени, ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

Гордейте се със себе си

Упоритата работа заслужава да бъде призната. Може би един от начините, по който ставате по-уверени, е като установявате повече зрителен контакт с хората.

Също така, трябва да празнувате най-малките си победи както на вас ви харесва. Дали ще е голяма купа сладолед или нещо друго, дайте си го. Докато проследявате напредъка си, не забравяйте да си спомните откъде сте започнали. Помислете как тази ваша версия би се гордяла с това къде сте днес.

Не се страхувайте да сте открити

Може да е плашещо да бъдете уязвими с нови хора и в обкръжението си. Но докато научавате нови неща и излизате извън зоната си на комфорт, не се страхувайте да си позволите да бъдете открити. Бъдете наясно с това къде се намирате и какво правите. Докато се развивате, можете да признаете страха и тревогите си, но не позволявайте това да ви попречи да се изпробвате нови неща.

Бъдете конкретни

Трябва да бъдете конкретни, за да разберете в кои аспекти искате да сте по-уверени. Къде ви липсва увереност? Къде сте много уверени? Идентифицирането на тези аспекти ще ви помогне да бъдете конкретни и в целите си.

След като имате план, няма да се чувствате толкова претоварени. Открийте какво би ви вдъхнало увереност и започнете да предприемате целенасочени действия за получаването му.

Вървете напред с увереност

Въпреки че самочувствието идва отвътре, вашата общност може да ви помогне да го изградите. Обърнете се към приятели и семейство за подкрепа и кураж.

Можете също така да помолите някой, на когото имате доверие, да действа като отговорен партньор. Той/тя ще наблюдава и ще проверя напредъка ви по отношение на целите, ориентирани към увереността.

И когато започнете да постигате тези цели, ще разберете по-добре как да изградите увереността, от която се нуждаете, за да бъдете по-добра версия на себе си.

Източник:
https://www.betterup.com/blog/how-to-build-confidence

Leave Comment

Самоувереността се забелязва лесно, но трудно се развива. Всеки иска да бъде уверен в себе си. Но мнозина не знаят как да започнат да изграждат самоувереност.

Необходими са усилия и желание да излезете извън зоната си на комфорт, за да придобиете увереност. Изграждате я стъпка по стъпка, като започнете с това да обърнете внимание на това ,което вече имате и да оцените успехите си, независимо колко малки са те. А това не става за една нощ.

Сега повече от всякога има ресурси, които да ви помогнат да станете най-автентично уверената версия на себе си. В следващата статия ще разгледаме какво е самоувереност, как да я изградите и как да направите пътя си към самоусъвършенстване по-добър.

Какво всъщност е самоувереност?

Трудно е да се дефинира увереността, но като цяло се отнася за усещането за комфорт със себе си и своята интуиция и вярването, че можете да се доверите на собствените си способности, знания и преценка.

Уверените хора приветстват предизвикателствата, защото знаят, че могат да се справят. И усещането им за себе си не се крепи на резултатите. Те ще дадат най-доброто от себе си и са мотивирани да преследват целите си без да премислят твърде много.

Самоуверените хора подхождат към нещата в живота със самообладание.

Вместо да съдят или да бъдат враждебни към успеха другите, те искрено се радват за тях без да им завиждат или да се сравняват с тях. Мотивирани са да научат каквото могат за това как другите успяват. Не рационализират чуждите успехи и собствените провали.

Може и да не са позитивни през цялото време, но имат нагласа за израстване. Когато направят грешка, обикновено виждат веселата част на нещата и е по-вероятно лесно да преодолеят несигурността и срама.

Хората могат да бъдат уверени само в определени области на своя живот. Някои са по-уверени във физическите си способности много повече, отколкото в готварските си умения. На други може да липсва увереност в някои академични сфери.

Сферите, в които хората се чувстват самоуверение обикновено съответстват на това, което най-много ги вълнува в живота.

Какви са ползите от изграждане на самоувереност?

Изграждането на самоувереност насърчава личностното израстване, което положително влияе и на професионалния, и на личния живот. Ето и четири ползи, които самоувереността носи със себе си.

По-здрави взаимоотношения

Самоувереността е заразна. Тя кара хората около вас да се чувстват по-уверени и спокойни, когато общуват с вас.

Самоувереността е свързана с това да цените и да имате доверие в себе си. Когато познавате и приемате своите силни и слаби страни, можете по-добре да оцените и да подкрепите хората около себе си.

Самоувереността помага да показвате любов както на другите, така и на себе си. Вашата увереност може да ви даде кураж да напуснете токсична връзка или пък да започнете ново хоби. В крайна сметка подобрявате качеството си на живот и се грижите за себе си.

Повече професионален успех

С всяка работа или задача, която извършвате, вашата самоувереност ще се увеличава. А самоувереността подобрява усещането за ефикасност, което е качество както за добър лидер, така и за добър служител.

Собствената ефикасност повлиява на избoрите, постоянството по време на неочаквани предизвикателства и доверието в знанията и интуицията ви. Няма да губите време да се притеснявате за способностите си или какво мислят другите за вас. Самоувереността ви ще вдъхва усещане на сила на хората около вас.

По-лесно справяне с промени

Животът е изпълнен с промени, които са много по-малко плашещи, когато сте уверени в себе си. По-лесно експериментирате и опитвате нови неща, когато вярвате в себе си. А това, от своя страна, ви помага да откривате нови неща за себе си.

Освен това, уверените хора вземат решения по-лесно. По този начин новите начинания изглеждат вълнуващо, а не страшно.

По-голяма устойчивост

Дори уверените хора не могат да избегнат грешките и провалите. Те са част от живота и колкото и уверени да сте, не сте имунизирани срещу тях. Самоувереността ще ви помогне да поемете отговорност и да разберете, че постоянно учите и това съществена част от самоусъвършенстването.

След като установите, че сте направили грешка, увереността ще ви помогне да се възстановите по-бързо. Ще виждате това като възможност да се подобрите.

3 недостатъка на прекалената самоувереност

Както се казва, всичко трябва да бъде в умерени количества. Прекалено високата самоувереност може да доведе до проблеми:

Пропуснати възможности

Може да откажете проекти, с които да изградите връзки с колеги или мениджъри, защото работата ви изглежда твърде лесна или под нивото на експертизата ви. Може и да пропуснете възможности да подобрите уменията си, ако не искате да си признаете, че има какво да подобрите.

Бърнаут

Може да се чувствате толкова уверени в способността си да поемате много задачи, че да се преработвате. Когато претоваревате графика си, това вероятно ще прекъсва процеса на работа, ще ви изтощава и ще намали качеството ви на работа. А това може да доведе до проблеми.

Проблеми във взаимоотношенията

Може да ви липва осъзнатост и емоционална интелигентност да забележите как се чувстват хората около вас и по този начин да изглеждате арогантни или самонадеяни. Твърде много самоувереност може да ви попречи да цените партньора или колегите си.

Самочувствие и самоувереност – едно и също ли са?

Много често използваме самоувереност и самочувствие като взаимозаменяеми, защото са тясно свързани. Самоувереността е най-автентична и устойчива, когато произлиза от здравословно самочувствие. Макар и да имат сходства, има и разлики между двете.

Самоувереността е насочена навън. Тя е това, което показвате на света и това, което хората около вас виждат. Самочувствието е насочено навътре към човека и само понякога се забелязва отвън. Вашата увереност идва от знанията и опита, докато самочувствието означава да познавате и цените собствената си стойност като човек.

Ниското самочувствие или ниската самоувереност могат да доведат до съмнение в себе си и негативен вътрешен диалог и да повлияят отрицателно на психичното ви здраве, благосъстояние и представяне.

Виртуалният свят все повече се отразява и на самочувствието ни. Образът, който представяте на света онлайн, демонстрира вашата самоувереност, докато начинът, по който се чувствате вътрешно, е по-точно отражение на вашето самочувствие.

Когато образът и реалността не съвпадат, това може да повлияе неблагоприятно както на самоувереността, така и на самочувствието, особено когато се сравнявате с това, което другите публикуват в социалните медии.

Често хората са склонни да разчитат на своята самоувереност, за да бъдат щастливи в живота. Вместо да работят върху самочувствието си, което означава да познават и обичат себе си, силните и слабите си страни и да развиват вътрешно чувство за стойност, хората работят върху своя проектиран образ и как другите ги възприемат.

Този фокус върху проектираната увереност, за да изглеждате успешни, може да има обратен ефект. Хората може да не осъзнават, че имате ниско самочувствие, но в крайна сметка тези, с които се свързвате, ще го забележат.

Важно е да се отбележи, че самоувереността няма да продължи дълго без здравословно самочувствие. Ще бъде разклатена, когато се озовете на непозната територия. Но ако имате и двете, вие ще процъфтявате. Когато вашето самочувствие е стабилно и благосъстоянието ви е добро, самоувереността ви ще блесне.

Ако обичате и цените себе си, ще прегърнете своите силни и слаби страни във всяка ситуация и вашето самочувствие ще ви мотивира да бъдете по-уверен човек.

Как да изградим увереност

Всеки може да се научи как да бъде по-уверен по различни начини. Това, което може да работи за някои, може да не работи за всички. Не забравяйте, че винаги можете да започнете с малки стъпки преди да предприемете смели крачки.

Ето и дванадесет начина, които ще ви помогнат за изграждането на самочувствие:

 1. Спрете да се сравнявате с другите
 2. Празнувайте и обръщайте внимание на победите си
 3. Прегърнете неуспехите си и ги разглеждайте като възможности за учене
 4. Излезте от зоната си на комфорт
 5. Отнасяйте се с уважение към себе си
 6. Поддържайте позитивен вътрешен диалог
 7. Проследявайте напредъка си
 8. Преследвайте дейности, които ви правят щастливи
 9. Позволете си да бъдете любопитни
 10. Помислете за големите си цели
 11. Отстоявайте себе си
 12. Четете книги, следвайте хора в социалните медии или слушайте подкасти, които насърчават самочувствието ви

Съвети за повече увереност

Изграждането на вашата увереност отнема време и включва много възходи и падения. Докато работите, за да бъдете уверени, ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

Гордейте се със себе си

Упоритата работа заслужава да бъде призната. Може би един от начините, по който ставате по-уверени, е като установявате повече зрителен контакт с хората.

Също така, трябва да празнувате най-малките си победи както на вас ви харесва. Дали ще е голяма купа сладолед или нещо друго, дайте си го. Докато проследявате напредъка си, не забравяйте да си спомните откъде сте започнали. Помислете как тази ваша версия би се гордяла с това къде сте днес.

Не се страхувайте да сте открити

Може да е плашещо да бъдете уязвими с нови хора и в обкръжението си. Но докато научавате нови неща и излизате извън зоната си на комфорт, не се страхувайте да си позволите да бъдете открити. Бъдете наясно с това къде се намирате и какво правите. Докато се развивате, можете да признаете страха и тревогите си, но не позволявайте това да ви попречи да се изпробвате нови неща.

Бъдете конкретни

Трябва да бъдете конкретни, за да разберете в кои аспекти искате да сте по-уверени. Къде ви липсва увереност? Къде сте много уверени? Идентифицирането на тези аспекти ще ви помогне да бъдете конкретни и в целите си.

След като имате план, няма да се чувствате толкова претоварени. Открийте какво би ви вдъхнало увереност и започнете да предприемате целенасочени действия за получаването му.

Вървете напред с увереност

Въпреки че самочувствието идва отвътре, вашата общност може да ви помогне да го изградите. Обърнете се към приятели и семейство за подкрепа и кураж.

Можете също така да помолите някой, на когото имате доверие, да действа като отговорен партньор. Той/тя ще наблюдава и ще проверя напредъка ви по отношение на целите, ориентирани към увереността.

И когато започнете да постигате тези цели, ще разберете по-добре как да изградите увереността, от която се нуждаете, за да бъдете по-добра версия на себе си.

Източник:
https://www.betterup.com/blog/how-to-build-confidence