Single Blog

  • Home
  • СЪВЕТИ КЪМ ЗАЕТИ МАЙКИ ЗА БОРБА СЪС СТРЕСА

СЪВЕТИ КЪМ ЗАЕТИ МАЙКИ ЗА БОРБА СЪС СТРЕСА

автор: Даяна Крейг
5/5

Somenso и издателство “Екрие” представят “Четенето като автотерапия”.

ДАЯНА КРЕЙГ

Книга за МАМА
Защото тя е толкова специална

Издателство „Екрие“, 2023 г.

• Поговорки и цитати, които ще разтопят сърцето на майка ви.
• Вдъхновяващи идеи и практическа мъдрост.
• Стоплящи сърцето истории, които ни напомнят защо майките са толкова важни.

💐 Да си майка, е може би най-предизвикателната и възнаграждаваща професия на #света. Майките може да не вдигат шум с цялата невидима работа, която вършат за нас ден след ден, но чувстваме тяхното търпение, щедрост и любов винаги, особено когато ни е трудно и се нуждаем от нечия топла дума и прегръдка.

💌 🤱 Тази книга прославя изкуството на майчинството в целия му блясък и ни напомня защо нашите майки са толкова специални.

🌟📔 В нея ще откриете забавление, вдъхновение и безброй причини да бъдете щастливи, когато мама е наоколо. Има типичните „поговорки на мама“, неща, които да правите и идеи за споделяне на спомени и преживявания.

Съкровищница от радост и специални моменти за вашата много специална майка!

🎄📚 Ние ставаме и оставаме деца на родителите си от раждането до края на живота си. 🥰

✨ КНИГА за МАМА е за любовта, за важните хора, за детството и празниците, за топлите думи и ласки, за ценностите и научените уроци, за порастването, за зрялата възраст (когато осъзнаваме наново уроците и направеното за нас), за онзи човек, който винаги носим в сърцето си: “Веднъж майка, майка завинаги.”❤️

Даяна Крейг е редактор по професия и автор на няколко книги.

Линк сайт Екрие: КНИГА ЗА МАМА – Ecrier.BG – Книги, родени от мечти!

 

 

Откъс от книгата

СЪВЕТИ КЪМ ЗАЕТИ МАЙКИ ЗА БОРБА СЪС СТРЕСА

Най-добрият начин, по който една заета майка може да се пребори със стреса, е да направи щателна ревизия на живота си и да пренареди нещата по-ефикасно. Ето няколко идеи как да го направите – те засягат различните начини, по които да се организирате, за да избегнете затъването до козирката в непосилни задачи.  

Правете си списъци

Списъкът със задачи е най-добрият начин за проследяване на всички необходими неща за правене всеки ден. Но хвърчащите из цялата къща списъци по гърбовете на пликове за писма, могат да създадат проблеми. Номерът е да имате определено място за списъка със задачи (било дневник, тефтер или мобилен телефон), а не да сте ги надраскали тук и там. Накрая на всеки ден отделяйте по 5 минути, за да задраскате изпълнените задачи и да си добавите нови за следващия ден.

Други безценни въртящи се списъци са тези с подаръци за Коледа и за рождени дни – ако през година видите нещо, което сте сигурни, че детето ще иска за Коледа, запишете го преди да забравите. Отбелязвайте също така идеи за забавни почивни дни или теми за забави за рождени дни, когато ви хрумнат.

Определете си приоритети

Подредете по приоритет нещата в списъка си със задачи, според спешност или краен срок. Ако ви се падне много заета седмица, да речем, защото трябва да се приготвяте за семейна почивка, времето за основно почистване на дома може би е по-добре да прекарате в гладене на дрехи и подреждане на багаж. В тази ситуация чистенето има нисък приоритет и за съжаление ще ви чака, когато се приберете. Ако ви притеснява някаква определена задача, първо се заемете с нея и навържете останалите работи около нея.

3 ТОП СЪВЕТИ ЗА КУХНЯТА

  • Ако нямате съд за готвене на зеленчуци на пара, но понякога обичате да ги варите за разнообразие, използвайте метално решето. Поставете приготвените зеленчуци върху него, а него – върху тенджерка с вряща вода и накрая покрийте всичко с капак. Ала внимавайте – ще стане много горещо.
  • За да се предпазите от смърдящо кошче, поставете на дъното на кошчето ароматизатор за въздух (преди да сложите торба за боклук вътре). В кухнята ви няма да има неприятни миризми седмици наред.
  • Възстановете блясъка на мивката от неръждаема стомана, като намажете малко оцет върху повърхността. Изчакайте около час и я излъскайте с кухненска кърпа за блестящ финал.

Не робувайте на рутината

Някои майки вярват, че трябва да живеят живота си с рутина от зори до здрач. Създаването на рутина може да помогне за създаване на ред в едно динамично домакинство и е полезно за някои неща, като за излизане от дома в точно определено време всяка сутрин. Все пак е важно да приемем, че рутината, както правилата, понякога ще се нарушава, за да не се изнервим, когато това неминуемо се случва. Ако рутината се следва дословно, никога няма да има време за спонтанни забавления или за типа промени на плана в последния момент, които са необходими, когато детето го заболи зъб и трябва да си остане вкъщи.

Когато двамата родители работят, рутината може да изглежда като единствения изход, но с малко здрав разум графикът може да се разгръща и по-гъвкаво. Вместо да настоявате децата да са в леглото точно в 8 вечерта, отпуснете леко хватката като разтеглите времето за лягане да кажем от 7:45 да 8:30. По този начин няма как непредвидени обстоятелства да съсипят вечерта и да чувствате как сте изпуснали юздите. Строгите режими и лесно възбудимите деца просто не си пасват особено добре – не бъдете строги със себе си.

Работете тогава, когато сте най-продуктивни

Ако сте по-съсредоточени и енергични до обед, стремете се да вършите повечето задачи тогава, а по-леките задачи да останат за лекия следобед, като хранене, игра и къпане на децата да останат за вечерта. Ако сутрин сте полузаспали, но като обядвате, сте кукуряк, планирайте графика си съответно.

Биологичният часовник на повечето хора ги зарежда с енергия от сутрин горе-долу до обед и отново надвечер. Вероятно това е идеалното разпределение на времето, защото оставя вечерите за отдих.

Изчистете средата си

Може и да не следвате принципите на фън шуй за подреждането на мебели и цветя, но има смисъл всичко да е на мястото си. Ако ви заобикаля безпорядък, докато се занимавате с ежедневните си задачи, със сигурност ще се стресирате излишно. Било купчина документи на кухненската маса, било куп украшения, събиращи прах, нека подреждането им да ви е приоритет.

Плюшкин ли сте? Ако не можете да се разделите с различни предмети, които се трупат в живота ви, инвестирайте в хубави кутии, които могат да се напълнят систематично  и да се съхраняват в гаража или в мазето. Отделете допълнително десет минути, за да надпишете всяка кутия колкото се може по-точно – ако не можете да подредите нещата, поне ще знаете къде се намира всеки предмет или документ.

Ако обаче положението стане толкова тежко, че трябва да извършите щателно пролетно почистване, опитайте се да сложите всичко на определено място и се уверете, че всички знаят за това. Сложете документите и канцеларските материали в помещения, където те няма за какво да влизат (например върху микровълновата) и поверете на децата връщането на DVD-тата и компютърните игри по местата им, щом приключат с тях, вместо да ги трупат едно върху друго в огромна грамада.

Прегърнете „план Б“

Дори и със списъка ви със задачи под ръка, не всичко ще протече по план. Да речем, че ваш приятел ви звъни петък сутрин и предлага да обядвате заедно, но вие имате купчини за гладене и пълно почистване пред себе си. Как ще постъпите? Отговорът е много прост:  забравете временно за гладенето и почистете най-мръсните места преди и след обяда или когато имате няколко свободни минути през уикенда. Освен ако не очаквате посещение от някаква високопоставена личност (свекървата например), няма нужда къщата да блести от чистота всяка събота и неделя.

Ако по някаква причина „план А“ не сработи, прегърнете „план Б“. Бог ми е свидетел, че животът не е само правила и рутина, така че излезте навън, насладете се на обеда си и се възползвайте максимално от изненадващо хубавото време.

Погрижете се за умственото и физическото си здраве

Римският поет Ювенал обявил, че mens sans in corpore sano („здрав дух в здраво тяло“) е едно от най-важните неща в живота и този съвет за заетите майки днес е по-актуален от всякога. Ако се грижите за себе си както трябва, ще имате по-положителна гледна точка, което ще намали драстично склонността ви към стрес.

Така че, ако има нещо в режима ви на хранене и в упражненията ви (или няма), което ви кара да се чувствате неудобно, не добре или непривлекателни, опитайте се да го махнете. Изнервя ли ви второто кафе? Докарва ли ви среднощното парче сладкиш до безсъние или твърде много енергия? Скъпата ви карта за фитнес кара ли ви да се чувствате виновни, че прескачате тренировки? Махнете ги или ги заместете с не чак толкова стресиращи неща и вижте дали ще се чувствате по-енергични и по-позитивни.

СЪВЕТ

Неизползваните карти за фитнес са сред най-стресиращите продукти в наши дни. Ако се стигне дотам, че пропускате цял месец без видима причина, ала все пак смятате, че няма как да отидете в обозримото бъдеще, откажете се с гордо вдигната глава. Помислете за приказните забавления, които може да си устроите със спестените пари…

Поддържайте здравословен баланс между работата и удоволствията

Когато намерите време да приложите някои от тези съвети, уверете се, че балансът е както трябва. Достатъчно ли време прекарвате с децата, съпруга, приятелите и, най-важното, със себе си или пак се запъхтявате? Ако съотношението ви се струва неправилно, внесете промени. Приоритетите ви у дома зависят от това дали имате постоянна работа или редовни вечерни ангажименти, дали се социализирате усилено през деня или някой ви помага вкъщи и дали децата ви са в училище или имат нужда от почти постоянно внимание.

Не се стресирайте прекалено, нагодете графика си към начина си на живот и продължавайте да го променяте, докато не тръгне като по часовник, макар и с някои проблеми.

Leave Comment

автор: Даяна Крейг
5/5

Somenso и издателство “Екрие” представят “Четенето като автотерапия”.

ДАЯНА КРЕЙГ

Книга за МАМА
Защото тя е толкова специална

Издателство „Екрие“, 2023 г.

• Поговорки и цитати, които ще разтопят сърцето на майка ви.
• Вдъхновяващи идеи и практическа мъдрост.
• Стоплящи сърцето истории, които ни напомнят защо майките са толкова важни.

💐 Да си майка, е може би най-предизвикателната и възнаграждаваща професия на #света. Майките може да не вдигат шум с цялата невидима работа, която вършат за нас ден след ден, но чувстваме тяхното търпение, щедрост и любов винаги, особено когато ни е трудно и се нуждаем от нечия топла дума и прегръдка.

💌 🤱 Тази книга прославя изкуството на майчинството в целия му блясък и ни напомня защо нашите майки са толкова специални.

🌟📔 В нея ще откриете забавление, вдъхновение и безброй причини да бъдете щастливи, когато мама е наоколо. Има типичните „поговорки на мама“, неща, които да правите и идеи за споделяне на спомени и преживявания.

Съкровищница от радост и специални моменти за вашата много специална майка!

🎄📚 Ние ставаме и оставаме деца на родителите си от раждането до края на живота си. 🥰

✨ КНИГА за МАМА е за любовта, за важните хора, за детството и празниците, за топлите думи и ласки, за ценностите и научените уроци, за порастването, за зрялата възраст (когато осъзнаваме наново уроците и направеното за нас), за онзи човек, който винаги носим в сърцето си: “Веднъж майка, майка завинаги.”❤️

Даяна Крейг е редактор по професия и автор на няколко книги.

Линк сайт Екрие: КНИГА ЗА МАМА – Ecrier.BG – Книги, родени от мечти!

 

 

Откъс от книгата

СЪВЕТИ КЪМ ЗАЕТИ МАЙКИ ЗА БОРБА СЪС СТРЕСА

Най-добрият начин, по който една заета майка може да се пребори със стреса, е да направи щателна ревизия на живота си и да пренареди нещата по-ефикасно. Ето няколко идеи как да го направите – те засягат различните начини, по които да се организирате, за да избегнете затъването до козирката в непосилни задачи.  

Правете си списъци

Списъкът със задачи е най-добрият начин за проследяване на всички необходими неща за правене всеки ден. Но хвърчащите из цялата къща списъци по гърбовете на пликове за писма, могат да създадат проблеми. Номерът е да имате определено място за списъка със задачи (било дневник, тефтер или мобилен телефон), а не да сте ги надраскали тук и там. Накрая на всеки ден отделяйте по 5 минути, за да задраскате изпълнените задачи и да си добавите нови за следващия ден.

Други безценни въртящи се списъци са тези с подаръци за Коледа и за рождени дни – ако през година видите нещо, което сте сигурни, че детето ще иска за Коледа, запишете го преди да забравите. Отбелязвайте също така идеи за забавни почивни дни или теми за забави за рождени дни, когато ви хрумнат.

Определете си приоритети

Подредете по приоритет нещата в списъка си със задачи, според спешност или краен срок. Ако ви се падне много заета седмица, да речем, защото трябва да се приготвяте за семейна почивка, времето за основно почистване на дома може би е по-добре да прекарате в гладене на дрехи и подреждане на багаж. В тази ситуация чистенето има нисък приоритет и за съжаление ще ви чака, когато се приберете. Ако ви притеснява някаква определена задача, първо се заемете с нея и навържете останалите работи около нея.

3 ТОП СЪВЕТИ ЗА КУХНЯТА

  • Ако нямате съд за готвене на зеленчуци на пара, но понякога обичате да ги варите за разнообразие, използвайте метално решето. Поставете приготвените зеленчуци върху него, а него – върху тенджерка с вряща вода и накрая покрийте всичко с капак. Ала внимавайте – ще стане много горещо.
  • За да се предпазите от смърдящо кошче, поставете на дъното на кошчето ароматизатор за въздух (преди да сложите торба за боклук вътре). В кухнята ви няма да има неприятни миризми седмици наред.
  • Възстановете блясъка на мивката от неръждаема стомана, като намажете малко оцет върху повърхността. Изчакайте около час и я излъскайте с кухненска кърпа за блестящ финал.

Не робувайте на рутината

Някои майки вярват, че трябва да живеят живота си с рутина от зори до здрач. Създаването на рутина може да помогне за създаване на ред в едно динамично домакинство и е полезно за някои неща, като за излизане от дома в точно определено време всяка сутрин. Все пак е важно да приемем, че рутината, както правилата, понякога ще се нарушава, за да не се изнервим, когато това неминуемо се случва. Ако рутината се следва дословно, никога няма да има време за спонтанни забавления или за типа промени на плана в последния момент, които са необходими, когато детето го заболи зъб и трябва да си остане вкъщи.

Когато двамата родители работят, рутината може да изглежда като единствения изход, но с малко здрав разум графикът може да се разгръща и по-гъвкаво. Вместо да настоявате децата да са в леглото точно в 8 вечерта, отпуснете леко хватката като разтеглите времето за лягане да кажем от 7:45 да 8:30. По този начин няма как непредвидени обстоятелства да съсипят вечерта и да чувствате как сте изпуснали юздите. Строгите режими и лесно възбудимите деца просто не си пасват особено добре – не бъдете строги със себе си.

Работете тогава, когато сте най-продуктивни

Ако сте по-съсредоточени и енергични до обед, стремете се да вършите повечето задачи тогава, а по-леките задачи да останат за лекия следобед, като хранене, игра и къпане на децата да останат за вечерта. Ако сутрин сте полузаспали, но като обядвате, сте кукуряк, планирайте графика си съответно.

Биологичният часовник на повечето хора ги зарежда с енергия от сутрин горе-долу до обед и отново надвечер. Вероятно това е идеалното разпределение на времето, защото оставя вечерите за отдих.

Изчистете средата си

Може и да не следвате принципите на фън шуй за подреждането на мебели и цветя, но има смисъл всичко да е на мястото си. Ако ви заобикаля безпорядък, докато се занимавате с ежедневните си задачи, със сигурност ще се стресирате излишно. Било купчина документи на кухненската маса, било куп украшения, събиращи прах, нека подреждането им да ви е приоритет.

Плюшкин ли сте? Ако не можете да се разделите с различни предмети, които се трупат в живота ви, инвестирайте в хубави кутии, които могат да се напълнят систематично  и да се съхраняват в гаража или в мазето. Отделете допълнително десет минути, за да надпишете всяка кутия колкото се може по-точно – ако не можете да подредите нещата, поне ще знаете къде се намира всеки предмет или документ.

Ако обаче положението стане толкова тежко, че трябва да извършите щателно пролетно почистване, опитайте се да сложите всичко на определено място и се уверете, че всички знаят за това. Сложете документите и канцеларските материали в помещения, където те няма за какво да влизат (например върху микровълновата) и поверете на децата връщането на DVD-тата и компютърните игри по местата им, щом приключат с тях, вместо да ги трупат едно върху друго в огромна грамада.

Прегърнете „план Б“

Дори и със списъка ви със задачи под ръка, не всичко ще протече по план. Да речем, че ваш приятел ви звъни петък сутрин и предлага да обядвате заедно, но вие имате купчини за гладене и пълно почистване пред себе си. Как ще постъпите? Отговорът е много прост:  забравете временно за гладенето и почистете най-мръсните места преди и след обяда или когато имате няколко свободни минути през уикенда. Освен ако не очаквате посещение от някаква високопоставена личност (свекървата например), няма нужда къщата да блести от чистота всяка събота и неделя.

Ако по някаква причина „план А“ не сработи, прегърнете „план Б“. Бог ми е свидетел, че животът не е само правила и рутина, така че излезте навън, насладете се на обеда си и се възползвайте максимално от изненадващо хубавото време.

Погрижете се за умственото и физическото си здраве

Римският поет Ювенал обявил, че mens sans in corpore sano („здрав дух в здраво тяло“) е едно от най-важните неща в живота и този съвет за заетите майки днес е по-актуален от всякога. Ако се грижите за себе си както трябва, ще имате по-положителна гледна точка, което ще намали драстично склонността ви към стрес.

Така че, ако има нещо в режима ви на хранене и в упражненията ви (или няма), което ви кара да се чувствате неудобно, не добре или непривлекателни, опитайте се да го махнете. Изнервя ли ви второто кафе? Докарва ли ви среднощното парче сладкиш до безсъние или твърде много енергия? Скъпата ви карта за фитнес кара ли ви да се чувствате виновни, че прескачате тренировки? Махнете ги или ги заместете с не чак толкова стресиращи неща и вижте дали ще се чувствате по-енергични и по-позитивни.

СЪВЕТ

Неизползваните карти за фитнес са сред най-стресиращите продукти в наши дни. Ако се стигне дотам, че пропускате цял месец без видима причина, ала все пак смятате, че няма как да отидете в обозримото бъдеще, откажете се с гордо вдигната глава. Помислете за приказните забавления, които може да си устроите със спестените пари…

Поддържайте здравословен баланс между работата и удоволствията

Когато намерите време да приложите някои от тези съвети, уверете се, че балансът е както трябва. Достатъчно ли време прекарвате с децата, съпруга, приятелите и, най-важното, със себе си или пак се запъхтявате? Ако съотношението ви се струва неправилно, внесете промени. Приоритетите ви у дома зависят от това дали имате постоянна работа или редовни вечерни ангажименти, дали се социализирате усилено през деня или някой ви помага вкъщи и дали децата ви са в училище или имат нужда от почти постоянно внимание.

Не се стресирайте прекалено, нагодете графика си към начина си на живот и продължавайте да го променяте, докато не тръгне като по часовник, макар и с някои проблеми.