Single Blog

  • Home
  • Едно виждане за депресията

Едно виждане за депресията

Едно виждане за депресията

Преди няколко години ни посети клиент на 34 години, който е започнал да получава панически атаки, като преди това  с тези симптоми е посетил лекар и получил рецепта с предписано лекарство. На фона на паническите атаки обаче клиентът е започнал да развива допълнителни симптоми изразяващи се в хроничен песимизъм, отчаяние, неудовлетвореност от живота, висока чувствителност и плачевно състояние.

В същото време са настъпили и проблеми със съня: „не можех да спя, и от време на време, когато се унасях подскачах в леглото, все едно ток преминаваше през тялото ми“. За да се отърве от тези симптоми, клиентът започва да  пие алкохол, която по-късно прераства в хронична навик.

Симптомите на депресия предизвикат затруднения в работата и в общуването. Апатията и липса на целеустременост предизвикват мързел, а внезапните проблясъци на дразнене или тъга се отразяват неблагоприятно върху обкръжаващите хора. В резултат на което социалните взаимодействия силно се ограничават и човек се изолира.

Как се развива депресия?

Депресията се причинява изцяло от неприятни събития, например смърт на близък или роднина. А понякога се случва така че, депресията се получава без видима причина. Всъщност причината е винаги там, просто е скрита или има много от тези причини струпани на едно място. Например, човек може да преживее депресия поради постоянен стрес, умора, консумация на алкохол, семейни проблеми, липса на цели и стремежи и т.н. Всички тези неща заедно могат да образуват психологическа среда, благоприятна за развитието на депресията.

Като цяло мнението на психолозите е, че депресията причинена от едно единство  не повтарящо се събитие (смърт на близък човек) се отразява по-благоприятно върху индивида отколкото депресията предизвикана от повтарящи се обстоятелства (стрес, постоянна нервна умора, личностни и семейни проблеми, работа, която се приема за неудовлетворителна и т.н.) ,

В края на краищата рано или късно споменът за нещастието ще избледнее и животът ще се изпълни с ново значение, нови удоволствия и с него скръбта и свързаната с него депресия постепенно ще изчезнат. Но това не винаги се случва по този начин. Неблагоприятното събитие може да стане само “задвижващ фактор” на депресията за човек, който поради различни фактори е бил предразположен към него.

Това е подобно на начина, по който например течението причинява настинка на човек със слаб имунитет. Не може да се каже обаче, че самото течение причинява кашлица и болки в гърлото. Въздухът от отворения прозорец само предизвика болестта, а предпоставките за появата й вече съществуват поради слаб имунитет.

Седмица след това когато треската премине човек все още рискува да се разболее, ако попадне в дъжд или под течение.

Ако съпоставим това с  появата на депресията ролята на течението може да бъде изпълнена от определено нещастие в живота на човека. Подобно на продължително заболяване, депресията може да отслаби “имунитета” и да увеличи риска от развитие на болестта в бъдеще.

Това се бе случило и с нашия клиент. Той бе много неуравновесен и чувствителен към стрес. В един момент неприятното единствено събитие бе провокирало пристъпи на паника и свързана с тях депресия. Ако психиката му беше по-силна  и стабилна, тогава клиентът би реагирал по-спокойно на ситуацията и това е нямало да причини толкова тежки последици за него. Но човек е това, което е в момента …

Няколко години по-късно клиентът ни съобщава, че спомените за неприятното събитие са престанали да му причиняват болка, но депресията и пристъпите на паника не са изчезнали. Това е така защото тези психични състояния допълнително са “разтърсили” вече болезнената му психика. Дори когато клиентът е приел неприятното събитие, той  продължава да страда от внезапни панически атаки, лошо настроение и песимизъм.

Естествено в живота има неща, които могат да се разпаднат и да направят дори най-силните хора да страдат. Но в повечето ситуации, депресията е следствие от Вашето психическо състояние, физическо здраве, нервна чувствителност и мироглед.

Метод за справяне с депресията – тип укрепване на имунитета

Този подход е насочен основно към укрепване на психическия “имунитет”, а не просто отърваване от симптомите.

Въпреки факта, че антидепресантите и транквилайзерите могат да повлияят положително на симптомите на депресия, те сами по себе си могат да бъдат избегнати!

Дори ако депресията Ви е причинена от нарушение на химическото равновесие в мозъка, има и други начини освен таблетките, как да възобновите този баланс. Доказано е че психотерапията и различните практики на работа върху себе си променят химическото равновесие в мозъка. Прочетете повече за biofeedback и мозъчна стимулация.

Освен това, въпреки че не мога да отрека необходимостта от използване на лекарства  се доказва, че психотерапията и работата върху себе си имат много по-траен и траен ефект. Това означава, че таблетките ще премахнат симптомите. Но ако искате да укрепите своя “психологичен имунитет”, да намалите вероятността за повторение на депресивните епизоди в бъдеще, тогава непременно трябва да се ангажирате и работите върху себе си!

За да не се разболяваш от простуда, трябва да се успокоиш и да поддържаш тялото в добър спортен вид, а не просто да пиеш постоянно аналгетици. Същото важи и за депресията. Необходимо е да се стабилизира емоционалното състояние, да се укрепи нервната система и да се научи човек да гледа на нещата по различен начин.

В някои случаи обаче са необходими лекарства. Те са нужни просто да буквално “да вдигне човек на крака”, да му помогнат да започне да работи върху себе си, за да се подложи на терапия. Това е само вид фармакологична подкрепа, но не и терапия. Това трябва да бъде разбрано. Но ако случаят ви е тежък, медикаментозният метод не може да бъде пренебрегнат!

Но просто не е необходимо да виждате в това панацея и да се ограничавате само с лекарствата: таблетките- те са само временният ви асистент, който е в услуга на терапията. Независимо от таблетките е необходимо да се предприемат мерки за работа с психиката самостоятелно или по-добре под наблюдението на психотерапевт.

Какво иновативно предлагаме

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube