Single Blog

  • Home
  • Как можем да се справим със стреса?

Как можем да се справим със стреса?

Намаляването на нивата на стрес не само може да ви накара да се почувствате по-добре, но по този начин имате възможността да предпазите здравето си дългосрочно.

Проучване, в продължение на десетилетие, изследващо връзката между „позитивен афект” – чувства като щастие, радост, удовлетворение и ентусиазъм  и развитието на коронарна болест на сърцето, открива, че за всяко еднократно увеличение на положителен афект върху пет-степенна скала, честотата на сърдечните заболявания спадат с 22%.

Въпреки, че проучването не доказва, че увеличаването на положителния афект намалява сърдечносъдовите рискове, изследователите препоръчват това повишаване на положителните емоции, като всеки ден би могло да се отделя малко време за приятни занимания.

Други стратегии за намаляване на стреса включват:

  • Идентифицирайте причините за стреса. Следете състоянието на ума си през целия ден. Ако се чувствате стресирани, запишете причината, мислите и настроението си. След като разберете какво ви притеснява, разработете план за справяне с него. Това може да означава да съставите по-реалистични очаквания към себе си и другите или да поискате помощ за домакинските задължения, работни задачи или други ангажименти. Избройте всичките си ангажименти, оценете приоритетите си и след това премахнете всички задачи, които не са абсолютно необходими.
  • Изградете силни връзки. Взаимоотношенията могат да бъдат източник на стрес. Проучванията показват, че негативните, враждебни отношения с вашия партньор причиняват незабавни промени в стрес-чувствителните хормони. Взаимоотношенията могат да послужат и като стрес буфери. Обърнете се към членовете на семейството или към близки приятели и им споделете вашите трудности. Те могат да бъдат в състояние да предложат практическа помощ и подкрепа, полезни идеи или просто нова перспектива, когато започнете да се занимавате с причините за появата на стреса в живота ви.
  • Оттеглете се, когато сте ядосани. Преди да реагирате, отделете време, за да преразгледате ситуацията, като преброите до 10. Пешеходни или други физически дейности също могат да ви помогнат да “изпуснете парата”. Физическите упражнения увеличават производството на ендорфини -естествен регулатор на вашето настроение. Ангажирайте се с ежедневна разходка или друга форма на упражнения – малка стъпка, която може да направи голяма разлика в намаляването на нивата на стрес.
  • Давайте си почивка. Според проучването на APA (American Psychological Association) за 2012 г. – “Стресът в Америка”, стресът причинява безсъние при повече от 40% от възрастните през нощта. За да сте сигурни, че ще получите препоръчаните седем или осем часа сън, намалете кофеина, премахнете отвличане на вниманието като телевизия или компютри от спалнята си и си лягайте по едно и също време всяка нощ. Изследванията показват, че дейности като йога и упражнения за релаксация не само спомагат за намаляване на стреса, но и засилват имунната система.
  • Потърсете помощ. Ако продължавате да се чувствате претоварени, консултирайте се с психолог или друг лицензиран специалист по психично здраве, който може да ви помогне да научите как ефективно да управлявате стреса. Това може да ви помогне да идентифицирате ситуации или поведения, които допринасят за вашия хроничен стрес и след това да бъде разработен план за действие в посока на промяна.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube