Single Blog

  • Home
  • Разстройват ли ви Facebook и Twitter? Doomscrolling*

Разстройват ли ви Facebook и Twitter? Doomscrolling*

Разстройват ли ви Facebook и Twitter? Doomscrolling* –ът може да ви накара да поискате да се детоксикирате от социалните мрежи

* Doomscrolling (също известен като doomsurfing) е актът на приемане на голямо количество негативни онлайн новини наведнъж. Експертите по психично здраве заявяват, че тази практиката може да навреди на психичното здраве.

Алондра Ломпарт усеща нужда да се дистанцира от всичко, случващо се в социалните мрежи. След като получава главоболие и тревожност от така нареченото “excessive doomscrolling” тя взима решение да изтрие всички приложения за социални медии за една седмица. „Ако  почувствам тъга и чувство за самоунищение, знам, че причината е използването на твърде много социални медии“, казва 23-годишното момиче. „Това е особено валидно за Instagram, където се оказва, че се сравнявам с другите, и в Twitter, където идва doomscrolling.“

Doomscrolling или doomsurfing се отнася до тенденцията да продължите да превъртате лошите новини въпреки, че съдържанието ви кара да се чувствате тъжни, обезсърчени или депресирани. Дали за здравна информация относно COVID-19 или за актуални политически новини и забавления, повечето хората непрекъснато търсят в социалните мрежи и някои от тях се чувстват прегорели поради прекомерното им използване.

Слуховете за още бунтове за Деня на встъпването в длъжност на президента, накараха хората в САЩ непрекъснато да refresh-ват потока на информация. Търсенията за „детоксикация в социалните медии“ достигнаха рекорд през този месец в САЩ и се удвоиха от декември, според Google. „Като се има предвид състоянието на страната и света в момента, реалността е, че повечето хора са обградени от новини за здравните, социалните и икономическите последици от пандемията и те се чувстват доста зле за състоянието на света “, каза Карън Норт, клиничен психолог и професор по комуникация в Университета на Южна Калифорния, Аненберг. „Социалните медии позволяват на нещастните хора да намерят компанията на други нещастни хора и да сравняват страданието си със страданието на други хора“.

Прекомерното използване на социалните медии за здравна информация относно COVID-19 е свързано както с депресия, така и с вторична травма, според проучване на държавния университет в Пенсилвания и университета Джинан. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да се правят почивки от гледане, четене или слушане на новини, включително тези в социалните медии, ако човек се чувства стресиран.

Какво означава „детоксикация от социалните медии“?

Желанието от „прочистване“ от социалните медии идва на вълни и се проявява по различни начини. Докато някои хора избират да направят пауза в социалните медии и да изтрият приложения, други просто unfriend-ват хора, които имат различни политически възгледи. Понякога хората се нуждаят от време, за да се възстановят и да се върнат по-балансирани. Но внимавайте: Unfriend-ването на хора с различни политически мнения могат да доведат до така наречения „ефект на балона“ или „ехокамери“. А във Facebook и Twitter това става с хора, споделящи съдържание, което усилва и потвърждава само сходни гледни точки.

 Приложенията за намаляване на потреблението на социални медии, включително Freedom, ви помагат да блокирате приложения за известен период от време. Устройствата на Apple, като iPhones и iPad, също включват функция, която поставя ограничение във времето за използване на конкретни приложения; Google също ви позволява да зададете ограничения на времето на използване на вашето устройство с Android или Chromebook.

Друг подход е да се изтрият приложения за социални медии, но не непременно акаунти. Други пък предприемат крайни мерки и изтриват всички акаунти в социалните мрежи и ползват текстови съобщения за разговор с приятели и семейство. Приложения като Telegram и Signal също бележат скок сред потребителите, поради опасения относно поверителността и модерацията с други приложения, включително WhatsApp и Facebook. Недостатъкът при вземане на подобно решение е, че човек се откъсва от поддържащото си обкръжение, казва клиничният психолог Норт.  „Когато хората излязат от социалните медии, това не само се отразява на тях самите, но и на хората, с които са ангажирани в социалните медии“, казва Норт. „Те вече не могат да подкрепят приятели и колеги.“ Той подчертава, че би било полезно хората да обявят в платформата, че отиват на детоксикация от социални медии. По този начин приятелите и семейството не смятат, че са отхвърлени онлайн.

След седмица на детоксикация от социалните медии, Андреа Ломпарт се чувства по-продуктивна и с ясно съзнание. Тя преинсталира всичките си приложения в социалните медии и полага усилия да посещава социалните си мрежи по-рядко особено, ако се чувства преуморена.

по материали на The New York Times

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube