Single Blog

  • Home
  • Как да се освободим от нездравословните модели на поведение?

Как да се освободим от нездравословните модели на поведение?

Замисляли ли сте се за това как се справяте с неудобните емоции? Имате ли навика да отваряте някое приложение на телефона си веднага щом ви доскучее?

Моделите на поведение са породени от начина, по който реагираме на неприятните емоции, които изпитваме. Напълно възможно е да не разпознаем дадено поведение, докато то не се превърне в навик. Често обаче моделите на поведение, които използваме като разрешение на даден проблем, да създадат повече неприятности в дългосрочен план. Важно е да се научим да  ги разпознаваме и да полагаме усилия да променяме нездравословните си модели на поведение. Това ще ни осигури по-голяма ментална устойчивост и спокойствие.

Нека да разгледаме какво точно представляват те и защо се формират. Нездравословни са всички модели на поведение, които ни държат заклещени в състояние на дискомфорт. На пръв поглед те изглеждат ползотворни, но поглеждайки в по-мащабен план, виждаме, че тези поведения носят още повече проблеми със себе си или пък влошават текущите.

 

Основните причини за формиране на нездравословни модели на поведение са три:

 

Първата причина се корени в начина по който се опитваме да се справим с неудобните емоции. Естествено е за всеки човек да си създаде навици, които му помагат да се справи с дискомфорта и негативните чувства. На пръв поглед отърваването от неприятна емоция като тревожността чрез различни мисли и поведения изглежда като добра идея, но понякога разчитаме на нездравословни поведения за целта. Те ще облекчат тревожността, но могат да създадат нови проблеми. Пример за това е търсенето на утеха в храната. Когато това се превърне в навик може да доведе до системно преяждане, което от своя страна да предизвика здравословни проблеми, напълняване и дори още повече тревожност. Модел на поведение като този е трудно да бъде прекъснат.

Нездравословни са и поведения, които отново намалят дискомфорта, но също така възпрепятстват разрешаването на проблема. Например  човек, който изпитва голяма тревожност заради финансовото си положение. За да избегне чувството, той гледа телевизия. Така мислите му са отвлечени далеч от банковата му сметка. Нездравословният модел на поведение дава някакво временно облекчение от неприятното чувство, но по този начин проблемът остава неадресиран и порочният цикъл се затваря.

Втората основна причина за формиране на нездравословни модели на поведение е естественият ни стремеж към комфорт. Дори когато нещо не е най-доброто за нас, имаме тенденцията да предпочитаме познатото, това с което сме свикнали. Пример за това е жена, която се оплаква, че е магнит за тормозещи я партньори. Оказа се, че тя е привлечена точно от такъв тип хора, понеже това е средата, в която е отраснала: за нея лошото отношение и емоционалните крайности са познати и комфортни. Връзката с мил и внимателен човек ще я изкара от зоната ѝ на комфорт и би ѝ причинила дори повече дистрес. Затова тя несъзнателно страни от хора, които биха били по-добър избор за нея. Често ни се случва нещо подобно: да водим живот близък до средата или начина, по който сме отраснали, защото го чувстваме познат.

 Третата причина, поради която формираме нездравословни модели на поведение, е стремежът да потвърдим установените си вярвания. Всеки има определени вярвания относно себе си, хората около него и света като цяло и съзнателно или не е готов да положи големи усилия, за да ги потвърди.  Пример: човек, който счита себе си за некомпетентен, едва ли ще се опита да направи нещо трудно и предизвикателно и така ще си остане в същото положение, което ще потвърди вярването му: нездравословният му модел на поведение се състои в това да страни от всяка новост.

Стигнахме до най-важната част: Как да се освободим от тези модели? Първо е нужно да разпознаем нездравословните модели, в които се намираме като се върнем мислено назад. Започваме от проблемите, които имаме и се връщаме назад. Кой е дълготраен и повтарящ се проблем и какви вярвания е вероятно да го подхранват, например дълбокото чувство,  че не сме достатъчно добри или че не можем да бъдем обичани. Трудно е да разберем какви точно са нашите вярванията и да признаем, че може да са неточни. Запитайте се какви са мислите, чувствата и поведенията зад моделите Ви на поведение. Понякога те са просто лоши навици: гледането на телевизия до късно не винаги е знак за дълбоко залегнал проблем. От другата страна обаче това може да е знак точно за това: може би стоенето буден до късно е причинено от страх да си легнеш и да си сам с мислите си, което може да ти причини тревожност, или пък да сънуваш кошмари. По този начин в основата на стоенето до късно може да стои по-дълбок душевен проблем, който изисква внимание.

По пътя Ви към преодоляването на нездравословните модели на поведение ще се наложи да се изправите лице в лице с неудобните чувства. И колкото и дискомфортно да е първоначално, освобождаването от тях може да бъде ключово в изграждането на по-голяма ментална устойчивост и пълноценно съществуване.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube