Single Blog

  • Home
  • Много повече романтични партньорства започват като приятелства, от колкото предполагате

Много повече романтични партньорства започват като приятелства, от колкото предполагате

KАК ДА НАМЕРИМ РОМАНТИЧЕН ПАРТНЬОР?

В днешно време популярността на приложения и сайтове за запознаства нараства. Много хора се осланят на онлайн пространството в опит да намерят романтичен партньор. Темата е особено актуална по време на пандемичната обстановка, когато се стремим да ограничим социалните си контакти. Тези условия обаче не могат да потиснат тръпката от потенциалния романс, който запознанството с нов човек може да донесе. Това показват и статистиките на приложенията за запознанства. Tinder отчита 2020 като най-успешната си година. Това може да ни остави с впечатлението, че именно това е начинът, по който се формират връзките в днешно време.

Схващането, че успешната връзка се формира от двама непознати, обединени от взаимно привличане бива опровергано от канадско изследване от юли 2021г. То цели да изследва различните начини за формиране на романтични взаимоотношения и да хвърли светлина специфично върху така нареченият феномен “от приятели до любовници/романтични партньори”, който остава несправедливо пренебрегнат от изследванията в областта на науката за връзките и социалната психология.

КАК ВЪЗНИКВАТ РОМАНТИЧНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Различни теории се опитват да обяснят как възникват романтичните взаимоотношения, но една от по-популярните се фокусира върху интимността. Според нея съществуват два типа: интимност, базирана на приятелство (когнитивно и емоционално преживяване, състоящо се от психологическа взаимозависимост, топлина и разбиране, свързано с другарската любов, която подхранва дългосрочните интимни контакти) и интимността, базирана на страст (предимно емоционално преживяване, включващо романс и позитивна възбуда, свързано със страстната любов типична за нововъзникалите и често сексуални връзки).

ДВУПОЛОВИ И ЕДНОПОЛОВИ ВРЪЗКИ 

Доминиращият сценарий за формиране на хетеросексуални романтични отношения започва от страстното мъжко желание, което става подбуда за първоначалната интеракция между потенциалните романтични партньори, последвано от интимността, базирана на страст и интимността, базирана на приятелство, които продължават да се развиват с времето в тандем. Резултати от изследването показват, че повече еднополови спрямо разнополови връзки започват на базата на вече изградено приятелство. Също така повече женени двойки на възраст под 30г. спрямо такива над 30г. докладват, че връзката им е започнала на основата на приятелство. Учените проучват  и феноменът на  така наречените приятели с привилегии: 42% от изследваните женени двойки, които първоначално са били приятели, докладват, че са имали такива отношения.

   КОЛКО ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО ЗА ПРОЯТЕЛСТВОТО ЗА ПРЕРАСТНЕ В ЛЮБОВ

 Проучена е и продължителността на приятелството преди то да прерасне в романтични взаимоотношения. В повечето от случаите продължителността му трае около 2 години, като по-голямата част от хората не са установили приятелските си отношения заради романтична цел или привличане.

 КЛАСАЦИЯ НА НАЧИНИТЕ ЗА ТЪРСЕНЕ НА РОМАНТИЧЕН ПАРТНЬОР 

1. Приятелство което прераства в романтични взаимоотношения

2. Запознанство чрез общи приятели

3. В училище или университет

4. На социално събиране

5. В религиозна общност

6. Чрез работа

7. Чрез семейни връзки

8. В бар или социален клуб

9. Онлайн или чрез социалните медии

10. Чрез сайт или приложение за запознанства

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube