Single Blog

  • Home
  • Опасностите на бенчингa и по какво се различава от истинската любов

Опасностите на бенчингa и по какво се различава от истинската любов

Опасностине на бенчинга и по какво се различава от истинската любов

Запознавате се с някого в Тиндър. Обменяте няколко съобщения. Разговорите стават много интересни. Говорите за музика, филми, книги, дори разказвате случки от детството си. Усещате човекa отсреща като сродна душа. След някоко дни се срещате. Въпреки смущението от странната ситуация да срещнете непознат/непозната, с която сте споделили толкова много в чат, всичко минава много приятно. Виждате се втори път и вече е ясно, че имате много общи неща, емоциите са в своя връх. Изведнъж срещите стават все по-редки. Съобщенията ви са прочетени, но не получавате отговор. И точно когато решите, че тъжно, но всичко е приключило, получавате класическото съобщение: „Хей, как си? “

 

Вие сте жертва на т.нар. бенчинг

Бенчингът един от модерните изрази по отношение на романтичните срещи. Той придобива популярност в ерата на смартфоните. Експертите смятат, че това има дълга история, но е много по-лесно сега, когато комуникацията лице в лице не е толкова задължителна. Бенчинг идва от английската дума пейка и може да се обясни с това някой да ви постави на резервната скамейка.

  Какво се случва всъщност?

В един съвършен свят, ако някой иска да прекрати комуникацията си с вас, то той би го казал директно. Но реалноста е доста различна. Повечето хора не смеят да са откровени, когато става дума за романтичния им живот. Може да ви игнорират, надявайки се, че ще схванете посланието им неизпращайки послание. Ако въпросният човек изчезне завинаги рано или късно всичко е ясно, но има хора, които имат друг подход. Те изчезват, или казано на жаргон – гоустват ви, и после се завръщат. Изглежда сякаш не са наясно какво искат или са в етап от живота си, когато се колебаят. Вие сте объркани. Може би мислите, че трябва да се стараете повече за връзката си с този човек, да се стараете да спечелите доверието му и така той да ви цени повече.

Но в реалния живот извън фантазиите ви странната ситуация би могла да е точно това, което човека желае и от което има нужда. И този човек знае съвършено какво иска. Той или тя иска ДРУГ. Докато ДРУГИЯТ не се появил още или го отхвърля, той/тя отиват при вас, защото вие сте достъпна опция. Много по-добрата алтернатива от това да прекарат вечерта си сами.

Но това са най-опасните личности в света на романтичните срещи. Те ви хващат във въдицата си, заклещват ви и ви вкарват в капан, ако не предотвратите това.

  Как става това?

Представете си, че отваряте кутията за писма до входната врата. Намирате, че непознат ви е оставил 100 лв. Супер! Няма причина, просто някой е решил да ви зарадва. На следващия ден също ви подарява 100 лв. И така 20 дни получавате по 100 лв. Изведнъж обаче непознатият благодетел спира да ви изпраща пари. Тъжно, но не е трагедия. Разбирате, че подаръците са свършили.

Сега си представете друга ситуация. Непознат ви оставя 100 лв. на първия ден. След това на втория. На третия кутията е празна. Четвъртия ден – нищо, но на петия пак получавате 100 лв. Шести ден – празна кутия. Седми ден – също. Но страхотна новина – на 11-тия ден получвата 100 лв. Този път ситуацията съществено се различава от първия сценарий. Защото приятното усещане от внезапната награда става непостоянно. Имате очакването, че дори да си е тръгнал, човекът може да се завърне отново. Въпросът е – ще спрете ли да проверявате пощенската си кутия, респективно – да го очаквате. Най-вероятно не, защото сте закачен на въдицата, тъй като никога не знаете кога ще получите очакваните 100 лв, отварянето на пощенската кутия става изключително важно занимание. Правите го всеки ден, защото от време на време получвате това прекрасно чувство на това да си награден и малко по-богат.

Чатът с бенчър ви въздейства по подобен механизъм. Завихря ви в текстови водовъртеж. Непредсказуемостта на бенчъра и непоисканото му и неочаквано включване повишава нивата на допамин, което ви прави по-зависими към комуникацията си с този човек.

Това е една от причините социалните мрежи да са толкова популярни и защо казината и хазарта обвързват в зависимост – заради променливата награда. Можем да станем зависими от връзката си с човек, който си тръгва и се връща, защото не можем и не знаем как да спрем. Чакаме следващия момент на щастие, който може да настъпи във всеки момент и мозъкът ни става зависим към това. Това обяснява и защо някои хора остават с години в нефункционални връзки. Те чакат и от време на време получават своите моменти на щастие, докато ако са нещастни през цялото време, би било много по-лесно да си тръгнат. Това е емоционално влакче на ужасите.

Все пак трябва да се отбележи, че нито хората, които поставят на резервната скамейка са злодеи, нито жертвите на това поведение са глупави. Често всичко, което се случва е неосъзнато. Става дума за свързване на хора с различни потребности.

  Какъв е профилът на бенчъра

Те изглеждат повърхностно учтиви. И често са доста мили. Това е така, защото така могат да се справят с вината от това, че се възползват от другия и предизвикват чувства, на които не могат да отговорят. Бенчингът е обичайният стил на флирт за хора, които имат избягващ стил на привързване. Тези хора са много чувствителни по отношение на това какво другит емислят за тях. Те се притесняват за това как ги възприемат околните.  Затова те правят обещания, които след това не изпълняват. Искат да изглеждат като много мили и добри хора, но не искат да се обвързват. От друга страна може да имат потребност от внимание и валидация, което да е следствие от високото ниво на несигурност, което изпитват.

  Човекът на скамейката

Това обичайно са хора, които имат нужда от любов и внимание, дори с цената да останат на скамейката. Те вярват, че един ден човекът, който ги е сложил там, ще се обвърже и ще имат пълноценна връзка. Тези хора никога не са сигурни дали другия човек наистина ги харесва, дори и да получават много внимание в началото под формата на съобщения, обаждания, срещи и флиртуване.

  Какъв е изходът

Имайте предвид, че поведението на човека, който ви поставя на скамейката може да е напълно неосъзнато и той/тя да е много честен и открит в други сфери от живота си. Затова на първо място разговорът с него може да помогне да се изясни ситуацията.

Следваща стъпка е да намерите подходящия човек. Разликата между него и бенчъра е, че човекът, който наистина държи на вас ще е до вас всеки ден и ще ви дарява с любовта си. Може да изглежда по-скучен и не до там вълнуващ. Това се дължи на предсказуемостта му. Защото искрената привързаност и любов е предсказуема.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube