Single Blog

  • Home
  • Секс с научна цел. Изследвания дават кратки отговори на сложни въпроси за секса

Секс с научна цел. Изследвания дават кратки отговори на сложни въпроси за секса

Секс с научна цел. Изследвания дават кратки отговори на сложни въпроси за секса

   Защо хората правят секс?

Хората правят секс по различни причини освен за размножаване и изразяване на любов. Неотдавнашно мащабно изследване изтъкна 13 основни причини за правене на секс, които варират от облекчаване на напрежението, чисто удоволствие, търсене на нови преживявания и сексуално привличане до подобряване на социалния статус или търсене на предимство в определена област от живота, повишаване на самочувствието, чувство за дълг към партньора или опит да се гарантира, че партньорът няма да изневери.

   Какво количество секс е нормално?

Правите ли достатъчно секс? Общото социално проучване, което проследява сексуалната активност в САЩ от 70-те години на миналия век, съобщава, че женените двойки правят секс средно 58 пъти годишно, а двойките на 20 години правят секс средно 111 пъти годишно, като този брой намалява с около 20 процента с всяко следващо десетилетие от живота. Някои изследователи обаче смятат, че тези цифри са подозрителни, тъй като се основават на самоотчети. Така или иначе, не съществува единен стандарт за задоволителен сексуален живот и ако някой е доволен от честотата на сексуалния си живот, не би трябвало да изпитва несигурност по този въпрос. Хората, които изпитват непреднамерена липса на сексуално желание в продължение на поне шест месеца, обаче биха могли да помислят за посещение при терапевт.

   Какво трябва да е времетраенето на сексуалния акт?

Сексолозите и сексуалните терапевти съобщават, че въпросът “Колко време трябва да продължи сексуалният акт?” е един от най-често задаваните. Проучванията показват, че при повечето сексуални контакти проникването продължава от три до пет минути; в анкетите хората съобщават, че една или две минути са твърде кратки, а 10 или повече минути са твърде дълги. Терапевтите обаче казват, че единственият валиден отговор на този въпрос е, че сексът трябва да продължава толкова дълго, колкото и двамата партньори му се наслаждават, и че двойките не трябва да се притесняват за спазването на някакъв допълнителен стандарт.

   Ще бъдат ли хората по-щастливи, ако правят повече секс?

Дали повечето секс прави хората по-щастливи? Не е задължително. В проучвания, когато партньорите са били помолени да удвоят обичайната си сексуална честота, повечето от тях не са успели да го направят, а тези, които са го направили, не са съобщили за повишаване на сексуалното си удовлетворение. С други думи, когато става въпрос за секс, за повечето хора качеството надделява над количеството.

   Полезен ли е сексът за вас?

Някои изследвания показват, че по-честият секс е свързан с по-дълъг живот. В едно проучване е установено, че хората на средна възраст, които са съобщили, че са правили секс веднъж месечно, десет години по-късно са били два пъти по-застрашени от смърт, отколкото тези, които са съобщили, че са правили секс два пъти седмично. По-честият секс обикновено предполага наличието на интимна връзка, за която е установено, че удължава продължителността на живота. Сексът е и физическо упражнение, което е от полза за здравето. Установено е, че сексът също така подобрява имунната функция и облекчава стреса.

   Каква е връзката между секса и психичното здраве?

Изследванията на емоционалното състояние на партньорите преди и след секс показват, че на следващия ден след секса хората изпитват по-голямо чувство на благополучие и по-дълбоко усещане за смисъл на живота. Но не е по-вероятно да правят секс след ден, в който са се чувствали особено щастливи или ентусиазирани. Резултатите са сходни както за мъжете, така и за жените, и не зависят от това какво е отношението на индивида към партньора му. С други думи, оказва се, че сексът като цяло наистина дава реален тласък на настроението, положителната нагласа и благополучието.

   Може ли сексът да помогне в работата?

Страничните ефекти от секса се простират отвъд доброто настроение и здравето. Изследванията показват, че в деня след секс със съпруга или съпругата си хората се чувстват по-позитивно на работното място, по-удовлетворени от работата си, по-ангажирани и продуктивни. Установено е обаче, че стресът, свързан с работата, се отразява негативно на сексуалния живот; по-конкретно, хората са по-малко склонни да правят секс вечер след лош работен ден.

   Какво кара хората да изпитват сексуално отвращение?

Хората имат различни подходи към секса и различни вкусове за сексуална активност – едни са привърженици на промискуитета, други практикуват BDSM; някои подкрепят използването на порно, други търсят групов секс. Но когато става въпрос за секс, много хора изпитват силно отвращение към практики, които смятат за неприемливи. Жените като цяло изразяват по-силно и по-широко сексуално отвращение от мъжете, а религиозните хора изпитват по-голямо отвращение към някои сексуални практики, отколкото тези, които не са религиозни. Хората с по-високо ниво на личностна откритост са склонни да изпитват по-ниски нива на сексуално отвращение.

   Първите сексуални преживявания на хората обикновено са положителни или отрицателни?

Първият сексуален контакт или сбогуването с девствеността е важен етап за много хора. Но изследванията на “сексуалния дебют” откриват както емоционални ползи, така и рискове. След като са правили секс, младите хора като цяло съобщават за по-ниска тревожност и по-малко депресия. Въпреки това по-ранният сексуален старт – определен като такъв преди 15-годишна възраст – е свързан с по-честа употреба на алкохол и наркотици след това, както и с по-ниско чувство за личностна стойност.

   Трябва ли хората да правят секс?

Хората не се нуждаят от секс и много хора споделят, че имат пълноценен живот с малко или никакъв секс. Изследванията обаче показват, че активният и задоволителен сексуален живот се свързва с по-положителна нагласа и по-голям смисъл на живота. Възможно е обаче сексът да не е източникът на тези чувства; възможно е също така хората, които са по-позитивни и по-удовлетворени, да са склонни да правят повече секс.

   Могат ли хората да живеят без секс?

Приблизително един процент от населението твърди, че спада към групата на асексуалните – не изпитва желание за секс и не изпитва привличане към други хора от какъвто и да е пол. Някога асексуалността се е считала за психично разстройство, но вече не е така и много изследователи предлагат тя да се разглежда като самостоятелна сексуална ориентация. Някои асексуални са обвързани и могат да правят секс, за да направят партньорите си щастливи, а други са в пълноценни несексуални връзки. Повечето от тях споделят, че най-голямото предизвикателство за тях е стигмата, която асексуалността носи.

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/basics/sex/core-questions-about-sex 

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube