Single Blog

  • Home
  • Лечебната сила на общността

Лечебната сила на общността

Лечебната сила на общността

Психичното здраве е ключ към доброто качество на живот. Затова е необходимо да се полагат грижи подобно на начина, по който се грижим за тялото си. В тази статия ще засегнем много важен фактор за нашето щастие и върху който е добре да помислим, а именно – върху чувството за общност.

 

Общността може да се определи по много начини, но най-важният ѝ елемент е връзката. Общността не е просто организация или група от хора, тя е чувство. Това е чувството за връзка с другите, чувството, че си приет такъв, какъвто си, и чувството за подкрепа. Наличието на връзка може да ни помогне да се чувстваме желани и обичани.

Защо общността е важна за психичното здраве?

Ние сме социални същества и не сме създадени да живеем в изолация. Общността е от решаващо значение за процъфтяването ни, особено за хора с психични заболявания, които вече изпитват общите симптоми на самота и изолация.

Общността предоставя много елементи, които са от решаващо значение за психичното здраве, но ето три от най-полезните аспекти.

1. Принадлежност

Ако някога сте имали чувството, че не се вписвате в обществото, знаете, че това може да бъде много самотно преживяване. Общността осигурява чувство за принадлежност – група, в която се идентифицирате. Това е различно от това да се съобразявате с  компания, за да бъдете приети в нея. Истинското чувство за принадлежност включва възможността да се чувствате част от общността разкривайки истинската си същност. Не е необходимо да променяте нищо, за да сте част от общността, а вместо това сте приети и оценени заради уникалните си качества.

2. Подкрепа

Към кого се обръщате, когато имате нужда от нещо? Наличието на хора, на които можете да се обадите, когато имате нужда да поговорите или ви е необходима помощ за нещо, може да ви помогне да преминете през трудни ситуации, които може да ви се струват непреодолими, ако сте сами. Знанието, че има хора, които ви подкрепят, може да ви помогне да се почувствате обгрижвани и в безопасност и може да повлияе благоприятно на възгледите ви за живота.

3. Цел

В общността хората изпълняват различни роли. Може би вие сте приятелят, който обича да готви и на когото може да се разчита да донесе топла храна, когато някой преживява нещо. Или пък сте приятелят, на когото другите знаят, че могат да се обадят, когато имат нужда да поговорят за трудностите си. Тези роли могат да ви дадат усещане за цел чрез подобряване на живота на другите хора. Да имаш цел и да помагаш на другите, придава смисъл на живота.

Как да намерите общност

Когато търсите по-силно усещане за връзка, трябва да започнете със самоанализ. Осъзнаването на това, което е важно за вас, може да ви помогне да намерите начини да се свържете с други съмишленици.

Интереси

С какво обичате да се занимавате? Може би обичате да четете и бихте могли да опитате да се присъедините към читателски клуб. Или може би винаги сте искали да играете футбол и бихте могли да опитате да се присъедините към някой отбор. Възможностите са безкрайни и може да откриете, че е по-лесно да се свържете с други хора, докато се занимавате с дейности, които ви харесват.

Ценности

Какви са вашите ценности? Тази категория може да включва благотворителност или доброволческа дейност. Да бъдеш полезен е възнаграждаващо и можете да се свържете с други хора, които имат сходни ценности или се интересуват от същите каузи като вас. Голяма част от изграждането на вашата общност е да се отблагодарявате един на друг, а намирането на доброволческа работа е чудесен начин да започнете.

Вярвания

В какво вярвате? Ако сте свързани с духовна практика или религия, може да отидете на литургия, въвеждащ клас или служба. Или ако ви вълнува политическа кауза, можете да се присъедините към група, която работи за значима за вас цел. Свързването с нещо по-голямо от вас е друг полезен начин да разширите общността си.

Хората жадуват за връзка. Чувството, че сте приети такива, каквито сте, може да ви даде зачитане и самоуважение. Знанието, че има хора, които ви подкрепят и ще бъдат до вас, когато изпитвате затруднения, ви дава чувство за сигурност. А знанието, че сте необходими, че имате цел, ви напомня, че сте ценени. Общността осигурява всички тези качества и много повече.

Мястото, където ще намерите общност, зависи от вас; няма универсално решение за всички. И ако все още не сте намерили силно чувство за общност, не спирайте да опитвате. Без значение дали общността ви е голяма или малка, намирането на хора, с които да общувате, е жизненоважно за психичното ви здраве. И не забравяйте, че както за вас е важно да намерите своята група от хора, така и за другите е важно да ви имат за част от общността си. Всички ние се нуждаем един от друг.

Но внимавайте! Съществуват хора, които се възползват от потребността за принадлежност, изграждайки незаконни секти и сдружения, които се възползват материално. Проучете добре предварително групата, към която бихте искали да принадлежите.

Източник: https://www.nami.org/Blogs/NAMI-Blog/November-2019/The-Importance-of-Community-and-Mental-Health

Leave Comment

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube