Single Blog

 • Home
 • Идентифициране на стреса при деца и тийнейджъри

Идентифициране на стреса при деца и тийнейджъри

Както възрастните, така и младите хора изпитват стрес. Стресът може да дойде от различни източници, включително стремежът за добро справяне в училище, създаването и поддържането на приятелства или оправдаването на очакванията на родители, учители или треньори. Някои форми на стрес могат да бъдат положителни, тъй като осигуряват енергия за справяне с тежък изпит, изнасяне на презентация или спортно събитие. Твърде голямото напрежение обаче може да създаде ненужни трудности и предизвикателства. Възрастните понякога не могат да разберат кога техните деца или тийнейджъри изпитват прекомерно напрежение. Обръщането на внимание на емоционалните или поведенчески сигнали е важно при идентифицирането на потенциални проблеми и работата с младия човек в посока на предоставяне на насоки и подкрепа за успешно справяне с трудностите. Ето някои съвети от Американската психологическа асоциация за начините на разпознаване на възможни признаци на стрес:

 • Негативни промени в поведението

Младите хора от всички възрасти, но най-вече по-малките деца, могат да изпитват трудности в разпознаването и вербализирането на стреса. При децата стресът може да се прояви чрез промени в поведението. Честите промени могат да включват раздразнително или мрачно настроение, отдръпване от дейности, които са им носили удоволствие, регулярно изразяване на притеснения, наличие на повече от обикновеното оплакване от училище, плач, изненадващи реакции на страх, прилепване към родител или учител, прекалено много или твърде малко сън или нарушения в храненето. 

При тийнейджърите, прекарването на повече време с връстниците, както и повишеното доверие към тях е нормална част от израстването, докато значителното избягване на родителите, изоставянето на дългогодишни приятелства за нови запознанства или изразяването на прекомерна враждебност към членовете на семейството, може да бъде знак за това, че тийнейджърът преживява значителен стрес. Докато негативното поведение не винаги е свързано с прекомерен стрес, негативните промени в поведението почти винаги са ясна индикация, че нещо не е наред. Възрастните биха желали да обърнат внимание на тези поведения и да определят подходящ отговор или намеса.

 • Разбирането, че изразът “не се чувствам добре”, може да бъде причинено от стрес

Стресът може да се прояви и чрез физически симптоми като стомашни болки и главоболие. Ако детето посещава прекалено често училищната сестра или се оплаква от чести стомашни болки или главоболие (когато са напълно здрави според лекуващия лекар), или ако тези оплаквания се увеличават в определени ситуации (напр. преди важен тест), детето може да изпитва значителен стрес.

 • Бъдете наясно как вашето дете или тийнейджър взаимодейства с останалите

Понякога едно дете или тийнейджър може да реагира по обичаен начин за него когато е у дома, но да се държи по необичаен начин в други условия. Важно е родителите да комуникират помежду си, така че да могат да разберат как детето или тийнейджърът се справя в заобикалящия го свят. В допълнение към общуването с други родители, контактът с учители, училищни администратори и ръководители на извънкласни дейности може да помогне на родителите да се докоснат до мислите, чувствата и поведението на детето или тийнейджъра и да бъдат запознати с източниците на притеснения.

 • Слушайте и превеждайте

Поради причината, че децата често не са запознати със значението на думата стрес и смисъла на това да преживяваш стрес, те могат да го изразяват чрез други думи като „притеснен“, „объркан“, „раздразнен“ и „ядосан“.  Децата и тийнейджърите могат да изразяват своите чувства и като казват негативни неща за себе си, за другите или за света около тях (напр. „Никой не ме харесва“, „Аз съм глупав“, „Нищо не е забавно.“). Важно е родителите да слушат тези думи и изявления и да се опитат да разберат причините, зад които седят тези изказвания. Това би могло да сигнализира, че в живота на детето или тийнейджъра има източник или източници на стрес.

 • Потърсете подкрепа

Не е необходимо родителите, децата и тийнейджърите да се справят сами с прекомерния стрес. Ако родителят е загрижен, че детето му или неговият тийнейджър редовно изпитва значителни симптоми на стрес, включително, но не само тези, описани по-горе, би било полезно да се работи с лицензиран специалист по психично здраве. Това би помогнало за  идентифицирането на проблемите и за разработването на ефективни стратегии за намаляване на прекомерното чувство на стрес.

Превод от “Американската психолгическа асоциация” Цвети Иванова

One Comment

  2020-02-16

  Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Comments are closed.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube