Single Blog

  • Home
  • Хормони на щастието и формулата на любовта

Хормони на щастието и формулата на любовта

to English version

Хормони на щастието и формулата на любовта. Как да се чувстваш щастлив?

Понятието щастие е сложно и различно за всеки. Но ние ще го разгледаме изключително от гледна точка на нашето тяло..

4 основни вещества правят тялото ни „щастливо“ – допамин, ендорфин, окситоцин и серотонин. Те са невротрансмитери – предаватели на импулси в мозъка. Тъй като невротрансмитерите, подобно на хормоните, влияят върху състоянието на много органи, те се наричат ​​хормоноподобни вещества. Те се различават от истинските хормони само по това, че се отделят не в кръвта, а в синапсите – пролуките между нервите.

В допълнение към четирите „хормона на щастието“ има още около 20 вещества, които придават на това усещане определен цвят и разширяват обхвата на емоциите, които изпитваме. През деня нашето настроение се променя, тъй като мозъкът променя нивото на веществата и ние периодично се оказваме “под заклинанието” на този или онзи хормон.

Какво мозъкът счита за щастие?

Какво е щастието за вас лично, се определя от лимбичната система, която помни всички действия или фактори, които ви причиняват приятни или неприятни усещания, и формира нещо като папки с файлове „добри“ и „лоши“. Когато нов сигнал наподобява съдържанието на „добрата“ папка, лимбичната система освобождава хормони на щастието. Ако външният стимул е подобен по формат на файловете в папката „лошо“, лимбичната система освобождава тревожни хормони – адреналин и норепинефрин. Колкото по-често отваряме „щастливата папка“ на лимбичната система, толкова по-добре невроните работят по пътя към щастието.

Как да накарате мозъка си да отделя хормони на радостта?

Усещането за щастие се влияе от 4 специални хормона: ендорфин, допамин, окситоцин и серотонин. Те се освобождават в кръвта, когато човек направи нещо полезно за оцеляване. В този момент усещаме прилив на сили, има желание за преместване на планини, макар и за кратко: скоро нивото на чудотворните вещества спада до следващия благоприятен ефект, който може да се очаква от много дълго време. Или не е нужно да чакате.

С апатия, депресия и безпокойство нивото ни на хормони на щастието рязко спада. Колкото по-дълго трае това състояние, толкова по-трудно е да си възвърнете навика да бъдете щастливи, тъй като мозъкът лесно приема нов модел на действия или реакции.

Ендорфин – хормонът на щастието

Ендорфинът блокира болката и ни помага да оцелеем в екстремни условия, поради което се нарича естествено лекарство. В дивата природа живите същества рязко повишават нивото си само в случай на смъртна опасност. Например животно, ранено от хищник, благодарение на ендорфина, може да тича още няколко минути, без да усеща болка и по този начин получава шанс да избяга. За щастие, човек не трябва да се излага на такива рискове, за да почувства еуфория.

Методи, които стимулират синтеза на ендорфини

Смях за повишаване на ендорфините

Сяех и пак смях, фактът, че смехът е полезен за здравето е очевиден и така, а един от преките ефекти на смеха върху тялото е просто значително отделяне на ендорфини в кръвта. Вече са широко известни случаи, когато смехотерапията повдига тези, които вече са били диагностицирани от официалната медицина с разочароваща диагноза. Потърсете начин да се смеете, колкото и зле да се чувствате, това веднага ще промени състоянието ви. Винаги ще има причина да се смеете от сърце около вас и това просто и естествено ще стимулира отделянето на ендорфини в кръвта..

 

Любов и секс за повишаване на ендорфините

И разбира се, приятните явления, които стимулират синтеза на ендорфини, са любовта и сексът. Близостта, топлите приятни усещания, чувството за сигурност подобряват настроението, успокояват и имат положителен ефект върху здравето като цяло. Е, един оргазъм може да се сравни само с директно инжектиране на ендорфини..

Физическа активност за повишаване на нивата на ендорфин

Спортът е друг прост и ефективен начин за получаване на ендорфини с дълготрайни ефекти. Всяка физическа активност, но не изтощителна, стимулира синтеза на ендорфини, като веднага подобрява настроението. Важен фактор е, че същите действия, но в екип или група, дават още по-голям ефект. Но дългите разходки, джогинг, плуване, колоездене и всякакви аеробни упражнения също ви позволяват да получите повишен прилив на хормони на щастието. Екстремните спортове допринасят още повече за подобен прилив, освен само физическа активност, която вече има положителен ефект върху синтеза на ендорфини, напускането на зоната на комфорт увеличава този ефект няколко пъти.

Продукти за подобряване на биосинтеза на ендорфини

Тъмен шоколад за повишаване на ендорфините

Малко количество тъмен шоколад стимулира производството на ендорфини, както и понижава кръвното налягане, предпазва от инфаркти, влияе върху растежа на добрия холестерол и е с високо съдържание на антиоксиданти.

Люти чушки за повишаване на ендорфините

Люти червени чушки от всички сортове чили, кайен и др. – пикантният вкус на чушката придава капсаицинът, вещество, което действа върху рецепторите в лигавицата на устата и носа. В отговор на стимулация на рецепторите мозъкът започва интензивно да произвежда ендорфини. В същото време храната, подправена с остър вкус, инхибира растежа на патогенни микроби, насърчава изпотяването, охлажда се в горещо време и се затопля в студено време.

Аромати на лавандула и ванилия за повишаване на ендорфините

Ароматите на лавандула и ванилия също имат стимулиращ ефект върху производството на ендорфини, на тяхна основа можете да варите тинктури, да използвате ароматни свещи с техния аромат, да добавяте етерични масла, когато се къпете.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube