Single Blog

  • Home
  • Изкуството на комплимента

Изкуството на комплимента

Комплиментите са един от най-мистичните елементи на социалния ни живот. Ако са поднесени правилно, те създават чудеса и нещата се случват почти като с магическа пръчка. Те улесняват комуникационната атмосфера около двама души и любезно ги настройват един към друг. Разбира се, има начин да подобрите умението си да давате комплименти. Също толкова важен обаче е и начинът, по който да ги получавате. Полезно е за всеки да знае как да прави и двете.

Комплиментите произтичат от забелязването на достойни за похвала ситуации и усилия. Те са знак за осъзнатост и признание. Трябва да развием съзнанието си за добрите събития, които са навсякъде около нас.

След като забележим тези ситуации, е добре да изразим своето наблюдение. С други думи, похвалата трябва да бъде изказана чрез слово. Когато отправяме похвали, хората печелят от това, че са обект на комплименти, но и ние печелим, когато ги правим. За получателите е от полза да знаят, че сме ги забелязали, и да научат, че ги ценим. Така че комплиментите са мощен стимул за продължаване на усилията. Хората се стремят да правят повече от това, което им носи похвала от другите.

Съсредоточаването върху добрите неща в света около нас и умението да ги забелязваме само по себе си подобрява настроението ни. Това е вид тренировка на вниманието. Освен това комплиментите засилват позитивността; те не само оказват положително въздействие върху другите, но и се отразяват върху нас, като засилват положителната атмосфера, в която се намираме.

Комплиментите са малки дарове на любовта. Те не се искат или изискват. Те казват на човека, че заслужава да бъде забелязан. Понякога могат да бъдат много мощни, но действат само ако са искрено отражение на това, което мислим, и ако се дават свободно, а не по принуда. В противен случай имат обратен ефект, а фалшивото ласкателство обикновено е много прозрачно. Неискренияткомплимент прави говорещия недостоен за доверие; той поражда подозрения относно мотивите му. А това може да подкопае цялата връзка.

Изкуството на комплимента е едно от най-основните социални умения. Не е необходимо да сте експерт, за да го правите добре. Просто трябва да бъдете искрени. Комплиментите всъщност саедин от най-добрите инструменти за придобиване на други социални умения, защото възвръщаемостта е голяма и незабавна. Те засилват атмосферата на позитивност и се превръщат в социални смазки, които подпомагат потока на разговора и развиват комуникацията, като повишават възприемчивостта.

Тъй като комплиментите правят света по-добър, всеки трябва да се научи да прави комплименти. Като начало, те трябва да бъдат искрени. Колкото по-конкретни са те, толкова по-добре. “Начинът, по който се справихте с този въпрос на срещата, беше блестящ. Наистина пренасочихте дискусията към нашите планове.”

Комплиментите работят най-добре, когато са откровени и не са случайни. Затова трябва да намерите подходящото място и време за комплимента и да изкажете похвалата като изявление. Комплиментите за външния вид са страхотни, защото карат хората да се чувстват добре и помагат за спокойствието им. Но те не работят в ситуации, в които външният вид не е проблем. Да кажете на колега, че изглежда страхотно, винаги е добре, освен на среща за стратегическо планиране или нещо друго.

Ако комплиментите са подарък за човека, който ги отправя, то тяхното приемане е равностоен подарък. Начинът, по който се приема комплиментът, може да обезсили както изразяващия, така и наблюдението, което го е вдъхновило.

За съжаление твърде много жени подценяват комплиментите. Може би и вие сте попадали в тази ситуация. Някой казва: “Уау, днес изглеждаш страхотно.” А вие казвате: “О, но аз се чувствам толкова дебела (грозна) днес.” Или пък ви правят комплимент за някоя дреха, а вие казвате: “О, това старо нещо го имам от години”. Или някой казва: “Ей, направихте много добра презентация”. А вие казвате: “О, просто сглобих някои неща за пет минути.” Такива отговори карат отправящия да се чувства глупаво, че е забелязал и коментирал нещо толкова недостойно за похвала. Те напълно обезсилват преценката на човека. Най-малкото, те създават социална неловкост.

Има само един начин да приемете комплимент – любезно и с усмивка. Изкуството да получаваме комплимент ни учи на важен урок за живота. То ни казва, че това, което чувстваме, е изключително субективно и е известно само на нас. И не е задължително да се наблюдава от другите. И често светът е по-добре да не знае как се чувстваме ние вътрешно. Положителната атмосфера, създадена от един комплимент, ако си позволим „да я вдишаме“, може да бъде достатъчно силна, за да преобрази чувствата ни.

Източник:https://www.psychologytoday.com/intl/articles/200403/the-art-the-compliment 

Leave Comment

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube