Single Blog

 • Home
 • Какво е Рационално емоционална поведенческа терапия (REBT)

Какво е Рационално емоционална поведенческа терапия (REBT)

Какво е Рационално емоционална поведенческа терапия (REBT)

“Хората не са обезпокоени от събитията които се случват с тях, а се тревожат по-скоро от гледната точка на собствените си вярвания в тях” – Алберт Елис

 


Представете си, че сте си назначили сесия при терапевт защото имате проблеми със справянето със стреса, или може би се борите с някои трудни емоции. Седите в кабинета на терапевта и започвате да обсъждате какво ви доведе тук.

Терапевтът Ви моли да опишете проблема. Казвате нещо като “Добре, напоследък се непрекъснато мисля …”

Терапевтът се намесва: “Вместо да ми кажете какво мислите, кажете ми как се чувствате.”

Вие казвате на терапевта как се чувствате и в крайна сметка се връщате  към начина, по който сте мислили напоследък – вашите мисловни модели и тенденции, които загърбват вашата емоция и пренебрегват вашето поведение.
Рационалната емоционална поведенческа терапия, известна още като REBT, е вид когнитивно-поведенческа терапия, разработена от психолога Алберт Елис. REBT има за цел да помогне на клиентите да променят неразумните вярвания.

REBT се различава от другите ранни форми на терапия, като се фокусира върху настоящето. Всъщност според Елис, общо ирационално вярване е, че нашето минало има значително влияние върху нашия настоящ живот! Доколкото нашето минало оформя кой сме ние днес ирационално убеждение е, ако смятате че не можете да избягате от вашето минало.

Целта на REBT е най-добре да се обобщи като “оспорване” – предизвикателство и развенчаване на нашите ирационални и нефункциониращи вярвания и замяната им с по-разумни и функционални вярвания. Резултатът не са просто промени в няколко мисловни модела или намаляване на някои проблемни симптоми, но нова перспектива за живота (Институт Алберт Елис, 2014).

Как действа терапията

използва се т.н. ABCDE модел

Сценарии – явявате се на интервю за работа за определена позиция, но не ви вземат.

 • А – Активиране на събитие / неприязън

Активиращо събитие или тревога е нещо, което ви задейства, за да създадете ирационално убеждение, като например да се откажете от позиция която ви харесва, само защото сте се провалили на интервю за работа. Това е първата стъпка в разработването на ирационална мисъл, защото ирационалната мисъл се формира, за да ви помогне да се справите със събитието.

 • B – Ирационално вярване

Ирационалното убеждение се формира в отговор на активиращото събитие. Това е вярата, която използвате, за да се справите със събитието, като например: “Аз съм губещ, аз съм безполезен и не бих могъл да си свърша работата”. Това е невероятно болезнена мисъл, но все пак е по-добре отколкото да нямаш представа защо не си получил работата. Нерационалните вярвания са изненадващо лесни за развитие!

 • C – Емоционални и поведенчески последствия

Третият компонент е последствията от тази ирационална вяра. Нерационалните вярвания винаги имат последствия, понякога емоционални, понякога поведенчески и понякога и двете. В този случай, последствията може да са, че губите самочувствието си или често се чувствате тъжни (емоционални) и не кандидатствате повече за подобна позиция (поведенчески).

 • D – Спорове или аргументи

В един момент може да осъзнаете, че имате ирационално убеждение, което ви причинява проблеми. Забелязвате загубата на самочувствие и негативни мисли за себе си и започвате да спорите срещу неразумното си убеждение. Ако работите с терапевт, терапевтът може да ви помогне да ви напътства в разработването на аргументи против вярата и да ви помогне да излезе с доказателства за противното, като “Имам невероятен съпруг. Съпругът ми няма да е щастлив да живее с “губещ”, така че не трябва да съм губещ.

 • Е – нов ефект

Когато успеете да противодействате на ирационалното убеждение, вие ще забележите нови (надяваме се, по-положителни!) последици или ефекти. Тези ефекти са положителните резултати от по-рационални мисли, като “просто не бях подходящ за тази работа, но ще намеря друга подобна” или “Може би HR мениджърът просто не ме хареса”.

Повече за Рационално емоционална поведенческа терапия можете да чуете от  Алберт Елис

One Comment

  2020-09-07

  [button text=”Задайте ни въпрос или си запишете консултация” link=”https://www.somenso.com/%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%bd%d0%b0%d1%81/” style=”default” size=”normal” target=”_blank” display=”block” icon=”comment”] малко по-нагоре има някакъв проблем, не се е “изрисувал” добре бутона . Благодаря за полезната статия :))

Comments are closed.

Полезна ли Ви е информацията? Благодарим Ви, че я разпространихте!

Instagram
LinkedIn
Share
YouTube
YouTube